Handelen in crypto: wat is het en hoe doe je het?

Cryptocurrency is hot. Geld verdienen met crypto is al langer niet meer voorbehouden aan obscure eenlingen. Ook grotere, professionele investeerders kiezen steeds vaker digitale eieren voor hun geld. Hieronder gaan we daarom even dieper in op de groeiende populariteit van digitale valuta. Vanwaar komen ze en wat moet je zeker weten voor je kunt handelen in crypto?

Waar koop ik crypto en waar vind ik crypto nieuws en crypto koersen? Aan de hand van deze en andere vragen leiden we je in in de fascinerende wereld van cryptocurrency. Beginnen doen we gewoon bij het begin: wat is crypto? Hoe werkt een crypto systeem en wat zijn de belangrijkste cryptocurrency’s?

Wat is crypto?

De vraag wat is crypto? is sneller gesteld dan beantwoord. Achter de digitale valuta schuilt een complex, technologisch systeem. Kort gezegd is crypto echter digitaal geld. Je kunt het gebruiken om goederen en diensten te kopen. In tegenstelling tot traditionele munten wordt de waarde daarbij niet gegarandeerd door een fysieke bank, maar door een organisator en zijn community. De veiligheid is niet in handen van een centrale bankkluis, maar van een gedecentraliseerde “blockchain”, verspreid over vele computers. Dit online “grootboek” registreert en beheert transacties door middel van extreme cryptografie of codebeveiliging.

Volgens de Tsjechische professor Jan Lansky, hoofd van het departement computerwetenschappen en wiskunde aan de Praagse Universiteit van Financiën en Administratie, voldoet een cryptosysteem daarvoor aan 6 basisvoorwaarden:

  • Het is gedecentraliseerd en creëert waarde door verdeelde consensus;
  • Het behoudt een overzicht van de verschillende valuta in het systeem, inclusief hun eigenaars;
  • Het definieert zelf of nieuwe valuta kunnen worden opgenomen, onder welke voorwaarden, en hoe het eigendom ervan worden bepaald;
  • Het bewijst eigendom van cryptocurrency’s louter cryptografisch;
  • Het staat transacties toe waarbij het eigendom van valuta’s wordt gewijzigd en waarbij het transactieoverzicht enkel kan worden afgegeven door de huidige eigenaar;
  • Als er tegelijk meerdere opdrachten worden gegeven voor de wijziging van het eigenaarschap van een cryptografische eenheid voert het systeem maximaal 1 wijziging uit.

Op deze manier is geld verdienen met crypto mogelijk sinds 1983. Dan bedenkt de Amerikaanse informaticus en cryptograaf David Chaum het eerste anonieme, elektronische geldsysteem, ecash. In 1995 biedt hij deze “munt” ook een platform, Digicash. Dat is in wezen een software systeem dat bankgeld omzet in cryptografische sleutels om het zo gecodeerd door te sturen naar een ontvanger. Door de codering wordt het geld anoniem en onvindbaar voor uitgever, overheid of andere derden. Digicash geeft aanleiding tot verschillende publicaties, die eind jaren 1990 de eerste uitgebreidere omschrijvingen van het fenomeen “cryptocurrency” bieden.

Ondertussen, in juni 2021, is met El Salvador het eerste land opgestaan dat een crypto, te weten bitcoin, als geldig betaalmiddel aanvaard. Volgens het gereputeerde koersplatform Coin Market Cap bedraagt de waarde van de digitale valutamarkt vandaag de dag meer dan 1,6 biljoen USD (4 augustus 2021). De hoogste waarde ooit werd voorlopig opgetekend in april 2021 en bedraagt 2,2 biljoen USD.

Wat is bitcoin?

Wat is bitcoin is meestal de vraag die beginnende cryptobeleggers triggert. De kans is namelijk groot dat je de naam bitcoin kent voor je weet wat crypto is en de vraag wat is bitcoin wordt meestal eerder gesteld dan de vraag wat is crypto? De bitcoin is historisch gezien dan ook de moeder van alle digitale munten en blijft tot dusver de populairste. De totale waarde van alle bitcoins in omloop bedraagt momenteel om en bij de 740 miljard USD op een totale marktwaarde van ongeveer 1,6 biljoen USD. Dat is een stijging in vergelijking met de recente prijsdalingen waarover we het straks nog hebben, maar een daling ten opzichte van het hoogtepunt van 1,2 biljoen USD, opgemeten in april 2021.

Wat is Bitcoin?

Dus: wat is bitcoin? Het antwoord op deze vraag ontstaat begin 2009, wanneer bitcoin (BTC) verschijnt als eerste crypto. De domeinnaam Bitcoin.org wordt al geregistreerd in augustus 2008 en eind oktober 2008 verschijnt een eerste, beschrijvend artikel. Net als de munt zelf is dat artikel van ontwikkelaar Satoshi Nakamoto, een pseudoniem van een verder onbekend persoon. Voor de cryptografie van zijn systeem gebruikt hij de hashfunctie SHA-256 en een zogenaamd proof-of-work schema.

Het bitcoin netwerk wordt geopend op 3 januari 2009 met de creatie van het zogenaamde genesisblock. De eerste ontvanger is Hal Finney, de bedenker van het Reusable Proof of Work (RPoW) systeem waarop Satoshi zich baseert. Op de startdag downloadt Finney de bitcoin software om op 12 januari 10 bitcoins te ontvangen. De eerste commerciële transactie dateert van in 2010 en betreft de aankoop van 2 pizza’s voor 10000 bitcoin (₿).

Met het ontstaan van bitcoin verschijnt een volledig nieuw en digitaal betaalsysteem, zij aan zij met het traditionele monetair systeem van baar geld. Lang duurt het niet voor de bitcoin techniek ook andere digitale munten mogelijk maakt. Deze munten worden meestal “tokens” genoemd en er bestaan er ondertussen meer dan 10000. Die explosie heeft alles te maken met wat wellicht de grootste revolutie van bitcoin is: de decentralisatie van geldwaarde.

Terwijl fysieke munten enkel kunnen uitgeschreven worden door een centrale bank kan omzeggen iedereen een digitale munt uitschrijven. Vaak worden die tokens dan eerst en vooral gebruikt voor de betaling van specifieke goederen en diensten aangeboden door de organisator in kwestie. Je ruilt ze gewoon in voor fysiek geld uit een gecentraliseerd systeem. Verwerft een token echter voldoende bekendheid/vertrouwen, dan wordt het bereik groter en kan het meer gaan functioneren als universeel betaalmiddel.

Altcoins

Door de overheersing van bitcoin zien ingewijden alle niet-bitcoin munten en activa in het systeem aanvankelijk als alternatieve cryptocurrency’s. Hoewel minder dan voorheen, worden ze ook nu nog vaak aangeduid als “altcoins” of “altmunten”. Zeker in het begin zijn het inderdaad alternatieve bitcoins, aangezien ze zich volop baseren op de bitcoin technologie. Toch zijn er ook meteen verschillen. Zo verwerkt bitcoin om de 10 minuten een block, terwijl de vroegste opvolger, Litecoin, een snellere verwerkingstijd van 2,5 minuten nastreeft. Peercoin, een andere vroege adept, zal het proof-of-work schema van bitcoin combineren met een zogenaamd proof-of-stake schema.

Ethereum

Laat ons je voorstellen aan een aantal bekendere altcoins, te beginnen met Ether (ETH) van Ethereum. De uitvinding gebeurt in 2013 door informaticus Vitalik Buterin. In 2014 maakt crowdfunding de lancering mogelijk en het netwerk is actief sinds 30 juli 2015. Deze organisator ziet zichzelf als “’s wereld programmeerbare blockchain”. Meer dan een munt op zich, is het dus een technologie waarmee je onbegrensd crypto kunt versturen. Hij maakt ook universeel toegankelijke toepassingen mogelijk. Net zoals bitcoin kan Ethereum geld gebruiken zonder banken.

Omdat het programmeerbaar is, geldt dat niet alleen voor de eigen Ethereum munt ether, maar ook voor andere munten, waaronder bitcoin. Op die manier groeit Ethereum al snel uit tot een soort digitale beurs voor gedecentraliseerde financiering (DeFi). Bovendien kan het netwerk ook apps en andere software runnen zonder risico op diefstal of censuur. Ondertussen is Ethereum de meestgebruikte blockchain ter wereld en ether is een van de populairste altcoins.

Tether

Tether is wat men noemt een “stablecoin“. De beginbedoeling van het project is dat elke munt in het system 1 USD waard is. Voor elke uitgeven tether/dollar wordt ook 1 USD reserve voorzien. In april 2019 ligt de waarde van een tether echter rond 0,74 USD en in mei 2021 blijkt slechts een beperkt deel van de tether munten (2,9%) effectief gedekt door cash. Tether is sindsdien een eerder controversiële crypto.

De tether munt is in handen van Tether Limited, dat wordt beheerd door Bitfinex. De eerste beschrijvende paper is van JR Willett en verschijnt in januari 2012. Hij beschrijft de mogelijkheid om nieuwe valuta’s te creëren op basis van het bitcoin protocol. Als voorloper wordt in 2014 de realcoin gelanceerd op de bitcoin chain.

De munt gebruikt het Omni Layer Protocol en wordt in november van hetzelfde jaar omgedoopt tot USD tether (Amerikaanse dollar), Euro tether (euro) en Yen tether (yen). Vanaf januari 2015 maakt Bitfinex de handel in tether mogelijk op hun platform. Ondanks verschillende controverses rond de munt en Bitfinex hoort tether ondertussen bij de populairste altcoins. In 2019 is de munt zelfs even groter dan bitcoin. In juni 2021 is er 62,7 miljard USDT.

Cardano

Cardano is een openbaar platform voor blockchains. De gebruikers kunnen hier onder elkaar handelen in crypto en bouwen zo een vertrouwensnetwerk op. De munt van dit platform is de Ada.

Cardano wordt opgericht in 2015 door Charles Hoskinson, die ook Ethereum mee ontwikkelde. De lancering dateert van in 2017 en het platform wordt bestuurd door de Cardano Foundation, die gevestigd is in Zwitserland (Zug). Aanleiding is een conflict tussen Hoskinson en Ethereum boegbeeld Buterin, die, in tegenstelling tot Hoskinson, het nonprofit statuut van Ethereum wil behouden. De naam Gardano verwijst naar Gerolamo Cardano en Ada komt van Ada Lovelace, 2 historisch relevante wiskundigen.

Cardano debuteert met een startkapitaal van 600 miljoen USD en groeit tegen 2017 naar 10 miljard USD. Terwijl het in 2018 even naar de 33 miljard USD reikt, valt het in recente jaren terug op de grootorde van 2017. Voornaamste reden voor de terugval is de algehele krimp van de cryptomarkt. Toch maakt Cardano zich sterk dat het goed gewapend is tegen de huidige marktproblemen. Het is sneller en flexibeler dan bitcoin en veiliger en beter schaalbaard dan Ethereum.

XRP

Naar eigen zeggen is XRP “een digitaal activum dat is gebouwd voor betalingen”. Zijn grootste kracht is snelheid. Als huismunt van de XRP Ledger blockchain duurt een XRP transactie amper 3 tot 5 seconden. De voornaamste reden daarvoor is dat er geen centrale tussenpersoon of toestemming nodig is. Zo kunnen 2 valuta’s snel en bijna kosteloos overbrugd worden.

De XRP Ledger is een onderdeel van het grotere Ripple platform voor realtime bruto vereffeningen, valutawissels en uitwisselingen. Het netwerk is in handen van het Amerikaanse technologiebedrijf Ripple Labs Inc. en werd gecreëerd door Jed McCaleb. De voorloper is OpenCoin, een systeem van Ryan Fugger. In 2018 zijn meer dan 100 banken lid van Ripple. Ze gebruiken echter vooral de messenger (XCurrent), terwijl XRP zelf minder vertrouwd wordt.

Waar koop ik crypto?

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat beginnende crypto investeerders heel wat informatie te verwerken krijgen. Niet alleen zijn er veel tokens te ontdekken; de benodigde technologische knowhow is aanzienlijk en de gebruikersplatformen waarop je kunt handelen in crypto zijn niet altijd even doorzichtig. Toch kun je op verschillende manieren ingang vinden tot de cryptomarkt. Meer bepaald zijn er 3 pistes: uitwisselingsplatformen (“peer-to-peer”), makelaarsplatformen en indirecte investeringen.

Crypto uitwisseling

De meest directe manier om crypto te kopen of verkopen is via een uitwisselingsplatform. Dat is een online marktplaats waar kopers en verkopers elkaar als gelijken — peer-to-peer — kunnen vinden om digitale valuta te verhandelen. Het zijn online beurzen, die het voordeel bieden van lage transactiekosten. Daartegenover staat dan wel dat deze platformen vaak minder toegankelijk of inzichtelijk zijn.

De interfaces kunnen best ingewikkeld worden en je moet al enige marktkennis hebben wil je de juiste informatie terugvinden in de niet aflatende stroom van crypto nieuws en crypto koersen. Als dusdanig kan peer-to-peer handel best intimiderend zijn voor beginners.

Bekendere uitwisselingsplatformen zijn Gemini, Binance en Coinbase. Bekendere Nederlandse netwerken zijn Bitvavo en Bitcoin Meester. Het moet daarbij gezegd worden dat ook deze aanbieders ondertussen al wat meer moeite doen om, naast het standaardplatform, ook gebruiksvriendelijkere interfaces of eenvoudigere aankoopopties te presenteren.

Dat heeft echter ook een kostprijs. Kosten besparen doe je dus nog steeds door een grotere kennis van het digitaal handelen te verwerven. Je moet leren om het standaardplatform te gebruiken. Bovendien kan het gebeuren dat uitwisselingsplatformen enkel puur digitale transacties toelaten. Aanvankelijk moet je dan ook op zoek naar een platform dat je toelaat om tokens aan te kopen met je bankkaart.

Cryptomakelaar

Cryptomakelaars slagen erin de complexiteit van het peer-to-peer platform te bezweren. Ze zorgen ervoor dat je op een gebruiksvriendelijke, intuïtieve manier crypto kunt kopen en verkopen. De moeilijkere communicaties met het netwerk en je tegenpartijen nemen zij voor hun rekening. Twee bekendere makelaars zijn eToro en Robinhood.

Zoals elke makelaar heeft ook de cryptomakelaar een prijs. Sommigen rekenen (hogere) transactiekosten aan; anderen verdienen aan de informatie die je hen aanreikt, of door de marktprijzen te verhogen. Bovendien kunnen er ook beperkingen verbonden zijn aan hun hulpvaardigheid. Zo is het hier bijvoorbeeld vaak niet mogelijk om je valuta in een eigen, persoonlijke, digitale portefeuille (“wallet”) op te slaan, hetgeen hoe dan ook een verhoogd risico inhoudt.

Indirect investeren

Of je nu via de makelaar gaat of via het uitwisselingsplatform, crypto koersen blijven (momenteel) volatiel en crypto investeringen houden zo een wat groter risico in. Zelf handelen is niet altijd de verstandigste keuze. Geldt dit voor jou, dan zijn er echter ook manieren om indirect digitaal te investeren. We bespreken er 2: het ETF en de bedrijfsinvestering.

Crypto Exchange-Traded Fund (ETF)

Het digitaal ETF is momenteel een uiterst populair beleggingsinstrument. Je investering krijgt hier in 1 moeite toegang tot 100-en verschillende beleggingen. In het jargon dicht men deze fondsen daarom een rijke diversificatie toe: je investering wordt gespreid, net als je succeskansen en het risico dat je loopt. Als er in 1 van de beleggingen iets verkeerd loopt, hoeft dat nog geen ramp te zijn voor je totaalinvestering.

Een nadeel is wel dat er nog niet echt ETF’s bestaan voor de kleinere belegger. Gelet op de huidige, enorme vraag naar deze fondsen op de digitale markt, is het klimaat echter wel gunstig. Het is zeker niet ondenkbaar dat ETF’s op kortere termijn breder toegankelijk worden en misschien wel de weg volgen van de gewone aandelen ETF’s.

Bedrijfsinvestering

Digitaal risico kan ook beperkt worden door te investeren in fysiek tastbare entiteiten, zoals concrete bedrijven die concrete goederen of diensten aanbieden. Wanneer deze bedrijven op hun beurt digitale valuta bezitten, gebruiken of verhandelen; koop je via je aandelen dus ook een stukje toegang tot de markt van het digitaal geld en de blockchain(s) waarin dat geld zich bevindt. Alles wat je dan zelf nodig hebt, is een effectenrekening.

Een bekender voorbeeld van zo’n indirecte investering in crypto is Paypal (PYPL). Het betaalplatform is een van de populairste keuzes voor online handelaars of particulieren die online geld willen overmaken. Bovendien werd er recent geïnvesteerd in een eigen, toegankelijk uitwisselingsplatform voor een slimme selectie van tokens, die je hier kunt verhandelen via je Paypal of Venmo account.

Geld verdienen met crypto

Wil je geld verdienen met crypto, dan springt 1 bepaald fenomeen onmiddellijk in het oog: de legendarische volatiliteit van digitale valuta. Zij is tegelijk de vloek en de zege van de hedendaagse cryptobelegger. Ze verhoogt enorm het risico én de mogelijke winsten. Als investeerder moet je dus wel een manier zoeken om deze volatiliteit naar je hand te zetten. De waarde van je investering hangt er in grote mate van af. Wat dat betreft, volgt crypto investering eigenlijk de basisregel van alle beleggingen: high-risk, high-reward. De grootte van je succes is evenredig met de grootte van je risico.

De belangrijkste stap om met marktvolatiliteit om te gaan, is om ze beter te begrijpen. Wat bepaalt de regelmatige bloedbaden op de digitale geldmarkten? Een eerste vaststelling is dan dat ze weinig verschillen van reguliere koerscrashes en dat ze eveneens sterk bepaald worden door externe factoren. Zo hebben de meest recente dalingen minstens iets te maken met het harde optreden van China ten aanzien van banken die in crypto handelen; en niet minder met de beslissing van het befaamde recordbedrijf Tesla om bitcoin niet langer te aanvaarden als betaalmiddel.

Bovendien omvat deze daling ook een correctie op de voorafgaande, artificiële waardestijgingen veroorzaakt door de Tesla demarche. Op de beurs heet dat pump and dump. Je koopt eerst massaal aan en creëert zo schaarste en dus prijsstijgingen; waarna je massaal verkoopt aan de opgedreven prijs om overaanbod en dus prijsdalingen te creëren.

Digitale valuta ontsnappen met andere woorden niet aan de valkuilen van de beurs. Bovendien hebben ze een aantal intrinsieke kenmerken, die deze effecten nog versterken, zeker op dit moment in hun ontwikkeling. Nemen we bitcoin als voorbeeld en kijken we vooreest naar de aard van het aanbod. Hier valt vooral op dat het aantal tokens relatief beperkt is, en dat er geen centrale autoriteit bestaat om het aanbod te beheersen.

Deze “nadelen” zijn tegelijk de “voordelen” van het product. Daarbij komt nog dat het bitcoin aanbod inelastisch is. Nieuwe coins worden enkel gecreëerd om de zogenaamde “miners” te betalen. Hun wiskundig inzicht maakt het mogelijk om transacties te verifiëren, maar hun verloning neemt af naarmate het aanbod groter wordt. Met elke block verdienen ze minder. Een stijgende vraag geeft miners dus geen incentive om meer of sneller te werken.

Ten tweede is bitcoin uitzonderlijk jong, amper 13 jaar. Terwijl bedrijven die naar de beurs stappen vooruitzichten, inkomsten, bedrijfsplannen of cashflow kunnen voorleggen, kunnen valuta dat niet. Zonder geschiedenis zitten ze in de fase van zogenaamde prijsontdekking of prijsdetectie (“price discovery phase”) — en dat is nu eenmaal de meest volatiele fase in het leven van een activum. Het mag dan ondertussen stilaan aanvaard worden dat bitcoin een waarde heeft, de eindwaarde is nog niet gekend. Tussentijd maakt vooral de technologische kennis bitcoin mogelijk. Er is met andere woorden een technologisch momentum, maar waar dat naartoe leidt, is onzeker.

Desalniettemin blijkt bitcoin tegelijk een van de best presterende activa van het afgelopen decennium. De volatiliteit van crypto schrift dus niet af: de grote koersschommelingen scheppen even grote kansen. Daarom achten de meeste kenners het ook weinig waarschijnlijk dat de schommelingen altijd zo groot zullen blijven. Minstens is het zo dat de grote marktkansen ook almaar meer professionele beleggers aantrekken. De markt glipt zo stilaan uit de handen van kleinere, particuliere kopers en trekt meer richting geldmanagers en bedrijven.

Hoe meer deze instituten de handel in handen nemen, hoe groter de legitimiteit van cryptocurrency’s wordt. De reputatie van risicovolle investering wankelt. De markt stabiliseert. Ook in het verleden werd dit effect al vaker opgemerkt. Op momenten waarop de acceptatie van bitcoin toeneemt — geuit in een toename van bitcoin derivaten en beleggingsproducten — daalt de volatiliteit van de koersen. Hoe hoger de koersen, hoe lager de volatiliteit.

Simpel gezegd lijkt het er dus op dat de markt momenteel volop aan het wennen is aan crypto. Voor de belegger betekent dat op de lange termijn nog even volhouden. Eens bitcoin en de altcoins zich doorontwikkelen en de fase van prijsdetectie overleven, wordt hun koers en jouw belegging stabieler. Op korte termijn blijven risico en succes voorlopig echter wel gelijke tred houden. Om te winnen hebben investeerders vooral technologische knowhow nodig, net als inzicht in relevant crypto nieuws en de impact ervan op de koersen.

Aan de keerzijde van die medaille staat mogelijk een uitzonderlijk rijke beloning. Voor wie zijn crypto handel juist timet, is nu de tijd van ongeziene winsten. En hou bij die winsten natuurlijk altijd rekening met de belastingdienst, want ondanks dat dit allemaal digitaal gaat, verdien je er echt geld mee en wil de belastingdienst ook echt meegenieten.

Copy link
Powered by Social Snap