Cryptocurrency is hot. Geld verdienen met crypto is al langer niet meer voorbehouden aan obscure eenlingen. Ook grotere, professionele investeerders kiezen steeds vaker digitale eieren voor hun geld. Hieronder gaan we daarom even dieper in op de groeiende populariteit van digitale valuta. Vanwaar komen ze en wat moet je zeker weten voor je kunt handelen in crypto?

Waar koop ik crypto en waar vind ik crypto nieuws en crypto koersen? Aan de hand van deze en andere vragen leiden we je in in de fascinerende wereld van cryptocurrency. Beginnen doen we gewoon bij het begin: wat is crypto? Hoe werkt een crypto systeem en wat zijn de belangrijkste cryptocurrency’s?

Wat is crypto en wat zijn cryptomunten?

De vraag wat is crypto? is sneller gesteld dan beantwoord. Achter de digitale valuta schuilt een complex, technologisch systeem. Kort gezegd is crypto echter digitaal geld. Je kunt het gebruiken om goederen en diensten te kopen. In tegenstelling tot traditionele munten wordt de waarde daarbij niet gegarandeerd door een fysieke bank, maar door een organisator en zijn community. De veiligheid is niet in handen van een centrale bankkluis, maar van een gedecentraliseerde “blockchain”, verspreid over vele computers. Dit online “grootboek” registreert en beheert transacties door middel van extreme cryptografie of codebeveiliging.

Volgens de Tsjechische professor Jan Lansky, hoofd van het departement computerwetenschappen en wiskunde aan de Praagse Universiteit van Financiën en Administratie, voldoet een cryptosysteem daarvoor aan 6 basisvoorwaarden:

  • Het is gedecentraliseerd en creëert waarde door verdeelde consensus;
  • Het behoudt een overzicht van de verschillende valuta in het systeem, inclusief hun eigenaars;
  • Het definieert zelf of nieuwe valuta kunnen worden opgenomen, onder welke voorwaarden, en hoe het eigendom ervan worden bepaald;
  • Het bewijst eigendom van cryptocurrency’s louter cryptografisch;
  • Het staat transacties toe waarbij het eigendom van valuta’s wordt gewijzigd en waarbij het transactieoverzicht enkel kan worden afgegeven door de huidige eigenaar;
  • Als er tegelijk meerdere opdrachten worden gegeven voor de wijziging van het eigenaarschap van een cryptografische eenheid voert het systeem maximaal 1 wijziging uit.

Op deze manier is geld verdienen met crypto mogelijk sinds 1983. Dan bedenkt de Amerikaanse informaticus en cryptograaf David Chaum het eerste anonieme, elektronische geldsysteem, ecash. In 1995 biedt hij deze “munt” ook een platform, Digicash. Dat is in wezen een software systeem dat bankgeld omzet in cryptografische sleutels om het zo gecodeerd door te sturen naar een ontvanger. Door de codering wordt het geld anoniem en onvindbaar voor uitgever, overheid of andere derden. Digicash geeft aanleiding tot verschillende publicaties, die eind jaren 1990 de eerste uitgebreidere omschrijvingen van het fenomeen “cryptocurrency” bieden.

Ondertussen, in juni 2021, is met El Salvador het eerste land opgestaan dat een crypto, te weten bitcoin, als geldig betaalmiddel aanvaard. Volgens het gereputeerde koersplatform Coin Market Cap bedraagt de waarde van de digitale valutamarkt vandaag de dag meer dan 1,6 biljoen USD (4 augustus 2021). De hoogste waarde ooit werd voorlopig opgetekend in april 2021 en bedraagt 2,2 biljoen USD.

Wat is bitcoin?

Wat is bitcoin is meestal de vraag die beginnende cryptobeleggers triggert. De kans is namelijk groot dat je de naam bitcoin kent voor je weet wat crypto is en de vraag wat is bitcoin wordt meestal eerder gesteld dan de vraag wat is crypto? De bitcoin is historisch gezien dan ook de moeder van alle digitale munten en blijft tot dusver de populairste.

De totale waarde van alle bitcoins in omloop bedraagt momenteel om en bij de 740 miljard USD op een totale marktwaarde van ongeveer 1,6 biljoen USD. Dat is een stijging in vergelijking met de recente prijsdalingen waarover we het straks nog hebben, maar een daling ten opzichte van het hoogtepunt van 1,2 biljoen USD, opgemeten in april 2021.

Wat is Bitcoin?

Dus: wat is bitcoin? Het antwoord op deze vraag ontstaat begin 2009, wanneer bitcoin (BTC) verschijnt als eerste crypto. De domeinnaam Bitcoin.org wordt al geregistreerd in augustus 2008 en eind oktober 2008 verschijnt een eerste, beschrijvend artikel. Net als de munt zelf is dat artikel van ontwikkelaar Satoshi Nakamoto, een pseudoniem van een verder onbekend persoon. Voor de cryptografie van zijn systeem gebruikt hij de hashfunctie SHA-256 en een zogenaamd proof-of-work schema.

Het bitcoin netwerk wordt geopend op 3 januari 2009 met de creatie van het zogenaamde genesisblock. De eerste ontvanger is Hal Finney, de bedenker van het Reusable Proof of Work (RPoW) systeem waarop Satoshi zich baseert. Op de startdag downloadt Finney de bitcoin software om op 12 januari 10 bitcoins te ontvangen. De eerste commerciële transactie dateert van in 2010 en betreft de aankoop van 2 pizza’s voor 10000 bitcoin (₿).

Met het ontstaan van bitcoin verschijnt een volledig nieuw en digitaal betaalsysteem, zij aan zij met het traditionele monetair systeem van baar geld. Lang duurt het niet voor de bitcoin techniek ook andere digitale munten mogelijk maakt. Deze munten worden meestal “tokens” genoemd en er bestaan er ondertussen meer dan 10000. Die explosie heeft alles te maken met wat wellicht de grootste revolutie van bitcoin is: de decentralisatie van geldwaarde.

Terwijl fysieke munten enkel kunnen uitgeschreven worden door een centrale bank kan omzeggen iedereen een digitale munt uitschrijven. Vaak worden die tokens dan eerst en vooral gebruikt voor de betaling van specifieke goederen en diensten aangeboden door de organisator in kwestie. Je ruilt ze gewoon in voor fysiek geld uit een gecentraliseerd systeem. Verwerft een token echter voldoende bekendheid/vertrouwen, dan wordt het bereik groter en kan het meer gaan functioneren als universeel betaalmiddel.

Altcoins

Door de overheersing van bitcoin zien ingewijden alle niet-bitcoin munten en activa in het systeem aanvankelijk als alternatieve cryptocurrency’s. Hoewel minder dan voorheen, worden ze ook nu nog vaak aangeduid als “altcoins” of “altmunten”. Zeker in het begin zijn het inderdaad alternatieve bitcoins, aangezien ze zich volop baseren op de bitcoin technologie. Toch zijn er ook meteen verschillen. Zo verwerkt bitcoin om de 10 minuten een block, terwijl de vroegste opvolger, Litecoin, een snellere verwerkingstijd van 2,5 minuten nastreeft. Peercoin, een andere vroege adept, zal het proof-of-work schema van bitcoin combineren met een zogenaamd proof-of-stake schema.

Ethereum

Ethereum of ook wel ETH als Altcoin

Laat ons je voorstellen aan een aantal bekendere altcoins, te beginnen met Ether (ETH) van Ethereum. De uitvinding gebeurt in 2013 door informaticus Vitalik Buterin. In 2014 maakt crowdfunding de lancering mogelijk en het netwerk is actief sinds 30 juli 2015. Deze organisator ziet zichzelf als “’s wereld programmeerbare blockchain”. Meer dan een munt op zich, is het dus een technologie waarmee je onbegrensd crypto kunt versturen. Hij maakt ook universeel toegankelijke toepassingen mogelijk. Net zoals bitcoin kan Ethereum geld gebruiken zonder banken.

Omdat het programmeerbaar is, geldt dat niet alleen voor de eigen Ethereum munt ether, maar ook voor andere munten, waaronder bitcoin. Op die manier groeit Ethereum al snel uit tot een soort digitale beurs voor gedecentraliseerde financiering (DeFi). Bovendien kan het netwerk ook apps en andere software runnen zonder risico op diefstal of censuur. Ondertussen is Ethereum de meestgebruikte blockchain ter wereld en ether is een van de populairste altcoins.

Tether

Tether als Altcoin of toch niet

Tether is wat men noemt een “stablecoin“. De beginbedoeling van het project is dat elke munt in het system 1 USD waard is. Voor elke uitgeven tether/dollar wordt ook 1 USD reserve voorzien. In april 2019 ligt de waarde van een tether echter rond 0,74 USD en in mei 2021 blijkt slechts een beperkt deel van de tether munten (2,9%) effectief gedekt door cash. Tether is sindsdien een eerder controversiële crypto.

De tether munt is in handen van Tether Limited, dat wordt beheerd door Bitfinex. De eerste beschrijvende paper is van JR Willett en verschijnt in januari 2012. Hij beschrijft de mogelijkheid om nieuwe valuta’s te creëren op basis van het bitcoin protocol. Als voorloper wordt in 2014 de realcoin gelanceerd op de bitcoin chain.

De munt gebruikt het Omni Layer Protocol en wordt in november van hetzelfde jaar omgedoopt tot USD tether (Amerikaanse dollar), Euro tether (euro) en Yen tether (yen). Vanaf januari 2015 maakt Bitfinex de handel in tether mogelijk op hun platform. Ondanks verschillende controverses rond de munt en Bitfinex hoort tether ondertussen bij de populairste altcoins. In 2019 is de munt zelfs even groter dan bitcoin. In juni 2021 is er 62,7 miljard USDT.

Cardano

Cardano als perfecte nieuwe ALTcoin

Cardano is een openbaar platform voor blockchains. De gebruikers kunnen hier onder elkaar handelen in crypto en bouwen zo een vertrouwensnetwerk op. De munt van dit platform is de Ada.

Cardano wordt opgericht in 2015 door Charles Hoskinson, die ook Ethereum mee ontwikkelde. De lancering dateert van in 2017 en het platform wordt bestuurd door de Cardano Foundation, die gevestigd is in Zwitserland (Zug). Aanleiding is een conflict tussen Hoskinson en Ethereum boegbeeld Buterin, die, in tegenstelling tot Hoskinson, het nonprofit statuut van Ethereum wil behouden. De naam Gardano verwijst naar Gerolamo Cardano en Ada komt van Ada Lovelace, 2 historisch relevante wiskundigen.

Cardano debuteert met een startkapitaal van 600 miljoen USD en groeit tegen 2017 naar 10 miljard USD. Terwijl het in 2018 even naar de 33 miljard USD reikt, valt het in recente jaren terug op de grootorde van 2017. Voornaamste reden voor de terugval is de algehele krimp van de cryptomarkt. Toch maakt Cardano zich sterk dat het goed gewapend is tegen de huidige marktproblemen. Het is sneller en flexibeler dan bitcoin en veiliger en beter schaalbaard dan Ethereum.

XRP

XRP of Ripple is enorm populair

Naar eigen zeggen is XRP “een digitaal activum dat is gebouwd voor betalingen”. Zijn grootste kracht is snelheid. Als huismunt van de XRP Ledger blockchain duurt een XRP transactie amper 3 tot 5 seconden. De voornaamste reden daarvoor is dat er geen centrale tussenpersoon of toestemming nodig is. Zo kunnen 2 valuta’s snel en bijna kosteloos overbrugd worden.

De XRP Ledger is een onderdeel van het grotere Ripple platform voor realtime bruto vereffeningen, valutawissels en uitwisselingen. Het netwerk is in handen van het Amerikaanse technologiebedrijf Ripple Labs Inc. en werd gecreëerd door Jed McCaleb. De voorloper is OpenCoin, een systeem van Ryan Fugger. In 2018 zijn meer dan 100 banken lid van Ripple. Ze gebruiken echter vooral de messenger (XCurrent), terwijl XRP zelf minder vertrouwd wordt.

Hoe kan ik geld verdienen met crypto?

We hebben je een korte introductie gegeven in de crypto wereld, wat crypto uberhaupt is, wat de grote spelers zijn in de altcoin markt en hoeveel geld er ondertussen al omgaat in de cryptomarkt. Maar nu is de vraag natuurlijk: hoe kan ik geld verdienen met crypto? Lees hierover meer in het volgende artikel.

Plaats een reactie