Online geld verdienen en de belastingdienst

Wanneer je online geld gaat verdienen, krijg je natuurlijk te maken met een minder leuk deel van deze onafhankelijkheid: zelf zorg dragen voor je belastingen. Wanneer je voor een werkgever werkt, worden belastingen vanzelf ingehouden op je salaris. Als je voor jezelf gaat beginnen, gebeurt dit niet. Let hier dus goed op en houd altijd een deel achter de hand voor het betalen van de belasting!

In dit artikel alles over bijverdienen, zowel als particulier als ondernemer, en de Belastingdienst. Waar moet je op letten en wat moet je regelen?

Bijverdienen als particulier

Wanneer moet je je verdiensten opgeven aan de Belastingdienst? Het is heel simpel: wanneer je geld verdient met werkzaamheden die rendabel zijn. Dit betekent dat je winst maakt en dat dat ook je doel is. De Belastingdienst noemt dit een ‘resultaatgenieter’. Wanneer de vergoeding die je ontvangt voor je werkzaamheden enkel de onkosten vergoedt, hoef je de inkomsten niet op te geven in je aangifte. Het gaat dan vaak om een hobby of vriendendienst. Wanneer je begint als internetondernemer en aan de slag gaat met je eigen webshop, zul je dus je inkomsten op moeten geven aan de Belastingdienst.

In de beginfase kun je deze inkomsten aan geven als particulier. Dit doe je wanneer je nog geen KvK-inschrijving hebt. Je geeft de inkomsten dan op in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, onder het kopje ‘overige werkzaamheden’. Kosten die je maakt voor het verkrijgen van het inkomen, bijvoorbeeld internetkosten, mag je hier van af trekken. Hier betaal je vervolgens belasting en premie zorgverzekeringswet over.

Het is niet goed te zeggen hoe veel belasting je hier vervolgens over dient te betalen. Dit hangt van verschillende factoren af. Van welke aftrekposten maak je gebruik, bijvoorbeeld een hypotheekrenteaftrek waar je al reeds gebruik van maakt, medische kosten of reiskosten die je af trekt van je belastingaangifte, of kosten die je maakt voor het vergaren van je extra inkomen. Ben je ook in loondienst, of heb je een ander hoofdinkomen en zo ja, hoe veel verdien je hiermee? Wil je een goede inschatting maken, is het verstandig hulp in te roepen van een boekhouder of accountant. Wanneer je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt, rekent de Belastingdienst over het jaar 2021 met deze tarieven:

1tot € 68.50837,10%
2vanaf € 68.50849,50%

Het gaat hier om het verzamelinkomen. Eventuele andere vormen van inkomsten die je hebt, tellen dus ook mee voor het percentage dat je dient te betalen. Hier komt ook de premie ZvW (Zorgverzekeringswet) boven op. Deze is over 2021 5,75%. Ook dit dien je te betalen over je inkomsten uit overige werkzaamheden.

Wanneer word ik ondernemer?

Er is geen specifieke grens tot wanneer je privé bij mag verdienen en wanneer je je in dient te schrijven als ondernemer bij de KvK. Volgens de website van de KvK ben je ondernemer als je:

“zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken.”

Je levert als ondernemer dus fysieke goederen of diensten. Je vraagt hier een vergoeding voor die als doel heeft winst te maken. Dus niet enkel een onkostenvergoeding of symbolische vergoeding (een vergoeding ‘voor de moeite’). Ook neem je als ondernemer deel aan het economische verkeer. Je werft dus klanten en doet niet enkel vriendendiensten.

Start je je eigen bedrijf met als doel deze te groeien, ben je dus ondernemer en moet je je inschrijven in de KvK. Ga je een webshop beginnen of lever je digitale diensten, schrijf je dan zeker in!

Wanneer je ondernemer bent, moet je je inkomsten zakelijk gaan opgeven. Ook moet je in de meeste gevallen btw-aangifte doen. Als ondernemer heb je dus meer plichten, maar heb je ook recht op verschillende aftrekposten en belastingvoordelen voor ondernemers. Je bent over het algemeen voordeliger uit. Ook profileer je je als ondernemer op een professionele manier naar de buitenwereld. Dit wekt sneller vertrouwen bij opdrachtgevers of klanten.

De belastingdienst en ondernemers

De Belastingdienst

Wanneer je je hebt ingeschreven bij de KvK en officieel ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, dien je ook aangifte te doen als ondernemer. Wanneer je hebt gekozen voor de eenmanszaak als rechtsvorm, zul je dit gewoon in je reguliere belastingaangifte moeten doen. Je bent verplicht dit digitaal te doen.

In de aangifte vermeld je je winst uit onderneming. Deze wordt vervolgens belast. Om de winst goed te bepalen, dien je rekening te houden met je aftrekposten en administratie. Zeker als ondernemer ben je verplicht je administratie goed bij te houden en te bewaren. Dit houdt ook in dat je een urenregistratie bij dient te houden. Voor ondernemers zijn er diverse online boekhoudprogramma’s beschikbaar waar je al deze zaken handig bij kunt houden. Ook kan een boekhouder je hier verder in adviseren en ondersteunen. Veel boekhouders bieden pakketten aan voor ondernemers, waar je voor een vast bedrag per maand je administratie hebt geregeld.

Vennootschapsbelasting

Enkel als je je onderneming hebt ingeschreven als BV of NV dien je ook vennootschapsbelasting te betalen. Dit is een belasting over de winst die je bedrijf draait. Ook dien je individueel belastingaangifte te doen. Je keert jezelf namelijk een salaris uit. Deze aangiftes doe je apart. De BV staat namelijk los van jou als persoon. Je hebt dan ook geen persoonlijke aansprakelijkheid voor je onderneming.

De meeste startende ondernemers kiezen niet voor de BV, omdat dit bij een lage omzet meestal niet voordeliger is. Bij een hoge omzet (ongeveer boven 150.000 euro winst per jaar) kan het voordelig zijn om een BV te starten. Ook wanneer je zeker wil weten dat je persoonlijk niet aansprakelijk kan worden gesteld voor je onderneming, kun je overwegen een BV op te starten.

Over het algemeen is het fiscale gedeelte van een BV gecompliceerder dan de eenmanszaak of VOF. De BV dient zich namelijk aan andere regels te houden dan een eenmanszaak of VOF. De meeste ondernemers schakelen hier dan ook een boekhouder of accountant voor in. Zeker omdat bij een BV meestal meer omzet wordt gedraaid.

BTW en omzetbelasting

Als ondernemer krijg je ook te maken met de omzetbelasting, ook wel btw-aangifte genoemd. Wanneer je particulier bent, mag je geen btw rekenen. Je mag dan ook geen factuur sturen. Een factuur heet dan een kwitantie en bevat altijd 0% btw.

Wanneer je ondernemer bent, zul je aangifte omzetbelasting moeten doen. De aan jou betaalde btw dien je dan weer af te dragen aan de Belastingdienst. Ook kun je de door jou betaalde btw terugvragen. Dit heet voorbelasting. Het bedrag wat hieruit volgt, zul je moeten betalen aan de Belastingdienst. Standaard doe je iedere drie maanden aangifte omzetbelasting. De meeste goederen en diensten hebben in 2021 een standaardtarief van 21% Btw. Sommige goederen en diensten hebben een lager tarief van 9%.

Een webshop beginnen? Let dan goed op aan welke landen je levert en aan welke regels je je dan dient te houden met betrekking tot de omzetbelasting.

Kleine ondernemersregeling

Heb je een klein bedrijf en blijft je omzet (exclusief btw) onder de 20.000 euro per jaar? Dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de kleine ondernemersregeling (KOR). Deze mag je in iedere rechtsvorm gebruiken en zorgt ervoor dat je vrijstelling krijgt van de omzetbelasting. Je berekent dan ook geen btw op je producten of diensten.

Je mag ook de btw die je betaalt aan (voorbelasting) niet aftrekken. Je hoeft geen factuur te verzenden naar je klanten. Dit mag natuurlijk wel, bijvoorbeeld wanneer je klant hierom vraagt. Je vermeldt dan wel op de factuur dat deze vrijgesteld is van btw. Dit doe je door het vermelden van de zin ‘factuur vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB’.

De KOR moet je apart aanvragen. Wanneer je deze toegekend krijgt blijft deze drie jaar geldig, of tot je de 20.000 euro omzet overschrijdt. Soms kan het heel voordelig zijn gebruik te maken van deze regeling. Vooral als je voornamelijk met particuliere klanten zaken doet. Wanneer jouw webshop of bedrijf met zakelijke klanten werkt, kan het soms niet handig zijn om gebruik te maken van deze regeling. Wil je zeker weten of de KOR geschikt is voor jouw bedrijf, vraag dan advies aan een boekhouder.

BTW en het buitenland

Wanneer de klant of opdrachtgever ook uit Nederland komt, is er weinig aan de hand. Je volgt dan de reguliere btw-regels die voor iedere onderneming gelden. Wanneer je ook internationaal producten verkoopt, zijn de regels wat lastiger. Je dient namelijk aan andere btw-regels te voldoen dan als je als ondernemer alleen aan Nederlandse klanten verkoopt. De regels hiervoor veranderen per 1 juli 2021. Deze regels gelden wanneer je met je onderneming een minimale jaaromzet van 10.000 euro per jaar aan buitenlandse verkopen behaalt. Tot dit bedrag mag je gewoon de Nederlandse btw in rekening brengen.

Kom je boven het drempelbedrag uit, dan moet je het btw-bedrag in rekening brengen van het land waar je klant is gevestigd. Per land dien je dan een aparte btw-aangifte in te dienen. Ook kun je je onderneming aanmelden voor de ‘Unieregeling’ van de Belastingdienst. Je hoeft dan niet meer voor ieder land apart aangifte te doen.

Wil je zaken doen met het buitenland en heb je meer vragen over de btw, of kom je er niet uit? Overweeg dan zeker om een gespecialiseerde boekhouder of btw-specialist in te schakelen. Deze regels kunnen ingewikkeld zijn en zeker wanneer je ook buiten de Europese Unie zaken doet, zal de Belastingdienst je vaak niet verder kunnen helpen met dit onderwerp. Zeker wanneer je een webshop wil starten, is dit verstandig. Een webshop en de Belastingdienst, dat kan namelijk een ingewikkeld verhaal worden.

Geld verdienen in het buitenland

Het mooie aan online geld verdienen is dat je niet gebonden bent aan de landsgrenzen. Ook inkomsten uit het buitenland moet je opgeven in je aangifte inkomstenbelasting. Bijvoorbeeld inkomsten die je verdient via een buitenlands platform. Het maakt hier niet uit of de inkomsten uit een EU-land of een land buiten de EU komen. Iedere vorm van inkomen dien je aan te geven op de belastingaangifte. Wanneer je inwoner bent van Nederland doe je dus gewoon een Nederlandse belastingaangifte. In het buitenland betaal je over het algemeen geen belasting wanneer je inwoner van Nederland bent.

Dropshipping en de belastingdienst

Dropshipping, het verkopen van producten van anderen via jouw webshop, wordt steeds populairder. Je kunt op deze manier een webshop beginnen zonder een eigen, fysieke, voorraad aan te leggen. Het wordt echter wel ingewikkelder om de btw goed te regelen wanneer je kiest voor dropshipping. Je hebt namelijk te maken met een keten aan transacties, vaak ook met bedrijven gevestigd buiten de Europese Unie. Veel dropshippers maken gebruik van leveranciers in bijvoorbeeld China. Dit maakt de regelgeving weer wat ingewikkelder. Schakel dus zeker een gespecialiseerde boekhouder of btw-specialist in wanneer het gaat om dropshipping en de Belastingdienst.

Betaald krijgen in giftcards

Soms kun je er ook voor kiezen om je uit te laten betalen in giftcards. Kijk hier mee uit! Veel online oplichters maken hier handig gebruik van. Zij sturen bijvoorbeeld nep giftcards of trekken de kaart in. Doe dit dus zeker enkel met klanten die je kunt vertrouwen. Een zekere vorm van wantrouwen tegen opdrachtgevers of klanten die enkel met een giftcard willen betalen is gerechtvaardigd. Online geld verdienen door middel van giftcards is niet de meest veilige manier.

Het is niet zo dat je inkomsten uit giftcards niet op hoeft te geven bij de Belastingdienst. Dit valt onder een betaling in natura en hier dien je gewoon belasting over te betalen.

Betaald krijgen in Giftcards

Cryptocurrency en de belastingdienst

Handelen in cryptocurrency is tegenwoordig een veelgebruikte manier om online geld te verdienen. Let op: het gaat hier om investeren! Het risico is aanzienlijk. Verdiep je dus goed in wat je doet en onthoud, altijd op eigen risico!

Ook bij het gebruiken van cryptocurrency komt de Belastingdienst (helaas) om de hoek kijken. Omdat cryptocurrency gezien wordt als belegging, valt het onder box 3 van de Belastingdienst. Tenminste, wanneer je het niet verkoopt en vasthoudt.

Ook wanneer je als ondernemer betaald krijgt in cryptocurrency, dien je dit op te geven. Dit valt onder inkomen uit je onderneming. Omdat cryptocurrency nog vrij nieuw is, zijn de regels niet heel duidelijk. Wij adviseren je dan ook om een kijkje te nemen op de website van de Belastingdienst.

Zo kun je kijken welke situatie op jou van toepassing is en aan welke regels je dient te houden.

Plaats een reactie