Hoe kun je zelf geld verdienen door geld uit te lenen?

Peer 2 Peer (P2P) lending en Crowdlending zijn 2 moderne manieren om passief inkomen te genereren; zet jouw vakantiegeld aan het werk en verdien tot wel 10% rendement. Stel je voor: je wilt een nieuwe motor kopen of een webshop starten en je hebt geld nodig, dan bel je de bank en ga je proberen een lening te organiseren, toch?

Niet helemaal, doordat de wereld de laatste 20 jaar een stuk kleiner is geworden zijn er nieuwe zeer interessante alternatieven bijgekomen, o.a. P2P en crowdfunding. Maar hoe kan jij daar geld aan verdienen? Ik leg het je uit in dit artikel.

Wat is P2P of peer-to-peer lending?

Peer to Peer, of dus ook wel P2P, komt oorspronkelijk uit de IT en betekent een netwerk van computers dat elkaars gelijke is (peer staat ook wel voor ‘gelijke’). In dit model is er niemand de baas of heeft en zijn er geen verschillende hiërarchische rollen in het netwerk.

Denk ook maar aan bijvoorbeeld het BitTorrent, waarbij er niemand de baas is en iedereen elkaars gelijke is. In dat geval wordt het gebruikt om bestanden te delen, maar bij Peer to Peer lenen ontstaat er een netwerk van gelijke die elkaar geld lenen, en dat zijn dus geen computers maar personen.

Waarom lenen van de bank als je buurman geld over heeft en jou kan helpen? Als gelijke personen onderling, oftewel peer to peer, zo’n financiele deal sluiten. Logischerwijs vraag je daar als buurman wel een vergoeding voor, en die vergoeding kan – afhankelijk van hoeveel risico je wilt lopen – flink oplopen. Zo is er dus ook een nieuwe manier ontstaan om zelf geld te verdienen: passief inkomen.

Wat is P2P of peer-to-peer lending?

Wat is crowdfunding en crowdlending?

Crowdfunding en dus ook crowdlending is een interessant systeem en tegenwoordig populair over de gehele wereld. In principe werkt het vrij simpel. Het concept is als volgt: een bedrijf, organisatie of particulier heeft geld nodig voor een specifiek project. Op een platform doet dit bedrijf vervolgens een oproep aan investeerders om geld verstrekken om dit project te realiseren. Het geld kan hierbij op vier manieren worden verstrekt.

  1. Enerzijds kan het om een donatie gaan, zonder dat de investeerder er iets voor terug gaat krijgen. Dit werkt bijvoorbeeld zo met goede doelen. De investeerders hebben zicht op het geld en weten waar het naartoe gaat. Doorgaans hebben ze er verder geen inbreng in. Vaak gaat dit om non-profit organisatie die zich inzetten voor een betere wereld.
  2. Een andere manier waarop er geld kan worden geïnvesteerd is middels sponsoring. Dit lijkt een beetje op het hiervoor beschrevene, maar vaak krijgen ze er nog wel iets voor terug. Daarbij kun je denken aan exposure op één of andere wijze. Vaak geldt hierbij ook: de investeerders zijn idealistisch van aard en staan achter het project waar ze in investeren.
  3. De derde vorm is de zogenaamde ‘loan based’-vorm. Hierbij wordt geld uitgeleend aan een particulier of – bedrijf en in ruil daarvoor ontvangt de investeerder een rentebedrag.
  4. De vierde vorm is ‘equity based’: hierbij investeert een particulier in een bedrijf met waardevermeerdering van aandelen of obligaties als gevolg.

Kortom: de eerste twee vormen zijn idealistisch van aard. De laatste twee vormen hebben rendement als doel, en daar zijn we natuurlijk naar op zoek.

Wat is Crowdlending?

Verschil ten opzichte van traditionele financiering

Een belangrijke overeenkomst is dat beide vormen een alternatieve financiering betreffen. Het zijn niet de meest gebruikelijke vormen in vergelijking met de ouderwetse financieringsvormen. Je kunt zelfs stellen dat ze nog in hun kinderschoenen staan, maar vanwege de aanhoudende populariteit is de kans groot dat ze zich nog flink gaan ontwikkelen in de toekomst.

Een andere overeenkomst betreft de financieringswijze. Het financieringssysteem werkt vrijwel hetzelfde. Je hebt een grote groep investeerders dat relatief kleine bedragen doneert aan een groot project.

Hoe werkt P2P lending in de praktijk?

Er zijn verschillende platforms waar deze vorm van financiering mogelijk wordt gemaakt. Meestal kun jij je als geldschieter aanmelden op een dergelijk platform. Daarna heb je een persoonlijk account waar je geld op kunt storten. Dit bedrag wordt dan rechtstreeks van je rekening gehaald en het is voor dan even ‘virtueel’ geld. Vervolgens vind jij op het platform een ruim aanbod aan investeringsmogelijkheden. Daar kun jij je geld verstrekken en in ruil daarvoor krijg je een rentebedrag.

Je hoeft je geld in de regel niet aan één persoon of organisatie te verstrekken. Het is ook mogelijk om het geld onder te verdelen bij meerdere organisaties met verschillende voorwaarden. Dit kun je vergelijken met reguliere aandelen. In veel gevallen is het verstandig om je geld, en daarmee ook je risico, te verspreiden.

Hoe werkt Crowdfunding en Crowdlending?

Bij deze financieringsvorm wordt er doorgaans ook via platforms gewerkt. Het punt is echter wel dat er bij deze financieringsvorm vaak een groot gemeenschappelijk project is. Er moet een specifiek bedrag bij elkaar worden verzameld en een persoon, bedrijf of organisatie doet een oproep aan kleine investeerders. Ze vragen een specifiek bedrag per investeerder en hopen heel veel kleine investeerders bij elkaar te verzamelen om zo tot het grote bedrag te komen.

De investeerders zijn vaak ‘betrokken’ bij het project. Daar kunnen wij wel even een voorbeeld van geven. Stel je voor: er zijn een bepaalde goede doelen organisaties die zich inzetten voor een beter klimaat. Investeerders die ook betrokken zijn bij het klimaat hebben dan sneller de neiging om daar in te investeren.

5 websites die je kunnen helpen met P2P en Crowdlending

We gaan hieronder in op Nederlandse en buitenlandse peer to peer en crowdlending platformen en bespreken enkele aspecten van het platform. Op die manier krijg je een beter beeld van de platforms en weet je ook welke het beste bij jouw investeringsvoorkeur past.

Mintos.com

Mintos is een zeer groot Lets peer to peer platform dat is ontstaan in 2015. In die tijd is het platform snel gegroeid en momenteel hebben ze meer dan 150 medewerkers. Op het platform is inmiddels al meer dan 5 miljard uitgegeven, maar op het moment van schrijven zal dit alweer gestegen zijn. Als particulier werkt Mintos zeer eenvoudig.

Geld verdienen door geld uit te lenen via Mintos.com

De eerste stap is om een account op het platform aan te maken. Ze hebben een Nederlandse variant, dus je kunt dit gewoon in je eigen taal doen. Nadat jij je hebt aangemeld kun je vervolgens je geld investeren bij meer dan 70 bedrijven die zijn aangemeld bij het platform. Dit geld lenen de bedrijven vervolgens weer uit aan particulieren. Je kunt hier ook al starten met kleine bedragen.

Die particulieren betalen hier een hoge rente over en van die rente ontvang jij ook weer een deel via het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd. Het voordeel is dat er geen kosten verbonden zitten aan het beleggen via dit platform. Het platform berekent een fee bij de bedrijven, maar niet bij de investeerders.

Lender en spender

Dit is ook een zeer populair platform. Hier kun jij je ook gewoon voor aanmelden. Het voordeel is dat Lender en Spender een Nederlands platform is. Mocht je dus vragen hebben, dan kun je ook bij een Nederlandse klantenservice terecht. Anders dan bij Mintos kun je hier als particulier geld investeren in persoonlijke leningen.

Je investeert als particulier dus in een andere particulier en krijgt vervolgens rendement op deze leningen. Je kunt investeren in twee verschillende soorten leningen. Aan de ene kant kun je investeren in leningen voor een grote uitgave, daarbij kun je denken aan het aankopen van een auto. Daarnaast kan er geleend worden voor een verbouwing.

Geld voor elkaar

Geld voor elkaar is de grondlegger van crowdlending in Nederland. In 2011 ging dit platform live. Het platform is ontstaan als reactie op de bankencrisis waar we eerder in dit artikel al op zijn ingegaan. Als particulier kun je vrijblijvend een account aanmaken. Dit platform richt zich voornamelijk op de MKB-ondernemers.

Je kunt dus investeren in de lokale economie en er lopen daar altijd zeer veel projecten. Ongetwijfeld ook projecten bij jou in de buurt, zodat jij je lokale ondernemer kunt ondersteunen en tegelijkertijd een bijdrage kunt leveren aan de lokale economie en ook nog eens rendement kunt behalen.

Collincrowfund

Collincrowdfund is de marktleider in Nederland. Als particulier heb je de mogelijkheid om in verschillende kredietwaardige bedrijven te investeren. Ze focussen zich voornamelijk op MBK-ondernemingen. Het voordeel van dit platform is dat je als investeerder maandelijks terugbetaling ontvangt. Het mooie aan dit platform is dat ze ook een speciaal loyaliteitsprogramma hebben.

Voor meer informatie daaromtrent kun je de website bekijken. Daar wordt veel duidelijke informatie gegeven en kun je ook verschillende reviews lezen. Zo krijg je een beter zicht op het platform en wat dit voor jou als investeerder kan betekenen.

Masterworks

Hierboven hebben wij verschillende platforms beschreven. Er zijn veel overeenkomsten waar te nemen, maar uiteraard ook veel verschillen. Masterworks is de vreemde eend in de bijt. Bij de andere platformen investeer je namelijk in bedrijven, maar bij dit platform kun je in kunst investeren. Het is dus een heel specifiek platform voor liefhebbers van kunst. Het is dus meer ideologisch van aard, maar je kunt er als investeerder uiteraard ook prima gebruiken om geld te verdienen.

Masterworks

Wat zijn de risico’s en nadelen van P2P lending en crowdlending?

Wat zijn de precieze nadelen van deze twee investeringsvormen? Een belangrijk nadeel is dat er altijd een risico aan verbonden zit. Er is altijd een risico dat je geld gaat verliezen, maar het is wel een veilige vorm van investeren in vergelijking met bijvoorbeeld aandelen alwaar veel schommelingen vaker waarneembaar zijn.

Een ander nadeel is dat de gelden niet direct opeisbaar zijn. Je investeert namelijk in projecten en bent je geld dan ook voor een tijdje ‘kwijt’. Je kunt dus alleen investeren met geld dat je niet nodig hebt op de korte termijn. Als je bijvoorbeeld in aandelen gaat investeren, dan kun jij je geld altijd terughalen. Het is dus ook wel goed om daar rekening mee te houden.

Ga nooit met geleend geld investeren, dat is sowieso nooit verstandig. Doe het enkel met geld dat je kunt missen en niet met geld dat je nodig kan hebben voor de vaste lasten.

P2P lending en crowdlending brengt ook risico's met zich mee!

Hoe zit het met de belastingdienst?

Veel mensen vragen zich natuurlijk af: wat zijn de fiscale gevolgen van de investeringen. Helaas kunnen wij daar geen concreet antwoord op geven. Het punt is namelijk dat het een relatief nieuwe investeringsvorm is, zoals we reeds duidelijk hebben gemaakt in dit artikel.

Daardoor is er nog geen duidelijke fiscale wetgeving. Heb jij dus specifiek inhoudelijke vragen over een bepaalde kwestie, dan raden wij je altijd aan om eerst contact op te nemen met een belastingadviseur.

We kunnen er echter wel iets algemeens over zeggen. Als je als particulier geld gaat uitlenen aan een project, dan valt dit in box 3 van de inkomstenbelasting. Dit saldo moet je dus aangeven bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Let wel: dit is hoe het algemeen werkt, maar in je specifieke situatie kunnen er veel zaken anders zijn.

Een belastingadviseur kan jou van meer informatie voorzien. Neem daar dan ook altijd eerst contact mee op, voordat je gaat investeren. We hebben hier ook een apart artikel voor geschreven wat de belastingdienst van je wilt wanneer je online geld gaat verdienen.

Plaats een reactie