Tips voor wanneer je start met Dropshipping

We weten ondertussen allemaal wel wat Dropshipping is toch? Natuurlijk! Via een Shopify website goedkope, in China gemaakte, producten verkopen en die vervolgens direct vanuit China laten versturen naar jouw klanten. Je laat Oberlo het lastige werk doen en jij kunt lekker cheap, met weinig gedoe, snel een hoop geld verdienen.

Wat is Dropshipping?

Dropshipping is niets nieuws maar het concept krijgt vanwege de ‘AliExpress‘ route opeens erg veel hernieuwde aandacht. Dropshippen is niet heel veel meer dan het verkopen van producten die je zelf niet op voorraad houdt en waar je zelf ook de logistiek niet voor regelt. Jij bent echter wel de verkoper en de koper is ook echt jouw klant. Jij bent dus ook verantwoordelijk voor het product en de afhandeling van een bestelling en het afhandelen van de eventuele retour.

Dropshipping via Aliexpress en de China route

Door gebruik te maken van Dropshipping kan jouw waardevolle tijd naar andere onderdelen van je business gaan. Denk aan marketing, sales, klantenservice of innovatie. Het houden van voorraad, huren van een magazijn of het versturen van die duizenden pakketjes laat je aan iemand anders over.

Voor webwinkel start-up’s, slimme Growth Hackers, kleine ondernemingen of mensen die dit als Side Hustle erbij willen doen een interessant concept.

Waar het de laatste jaren vaak misgaat is dat er te makkelijk wordt gedacht over het stukje ‘jij bent dus ook verantwoordelijk voor het product en de afhandeling‘, hoewel dit niet jouw focus is, is het dus wel echt jouw verantwoordelijkheid.

Dropshipping aandachtspunten

  • Een pakketje vanuit China versturen voor cheap, want dat wil je natuurlijk, duurt gewoon lang. Er zitten nogal wat KM’s tussen jouw Nederlandse klanten en de dropshipping rederijen in China. En als een klant 4 weken moet wachten op dat iPhone hoesje van 15 euro dan kan je zijn review zelf wel raden.
  • Een product uit China hoeft niet altijd te voldoen aan de hoge kwaliteitsstandaarden die we in Nederland hebben, of heeft niet de kwaliteit die wij verwachten. Het komt daarom ook regelmatig voor dat je een slecht product te pakken hebt; ze zien er niet zo uit als op de foto, zijn stuk of zijn overduidelijk nagemaakt. Het resultaat? Veel klachten en retours met alle gevolgen van dien.
  • Ook voor pakketten vanuit China komt de belastingdienst graag langs, zowel voor het heffen van omzetbelasting (BTW) als voor invoerrechten. Vertel je klanten dit ook gewoon eerlijk, anders ben je ze na je eerste sale al weer kwijt.

BTW regels en Dropshipping

Vanaf 1 juli 2021 zijn de BTW regels veranderd, bestellingen onder de 22 euro worden ook gewoon belast met BTW, dat was tot 1 juli nog niet het geval. Daarnaast komen hier ook nog inklaringskosten bij. Let hier dus goed op wanneer je start met een Dropshipping website of al een site hebt lopen waarbij je kleine producten verkoop. Zoals we hiervoor al aangaven, wees hier gewoon eerlijk in naar de klanten.

Dropshippen en belasting

Ga niet voor de snelle omzet maar bouw een business

Staar je dus zeker niet blind op de talloze YouTube advertenties van mensen met Lambo money, grote huizen, erg krappe t-shirts en tips voor het kiezen van de allergoeiste, beste en meest fantastische producten die je kunt vinden op AliExpress en perfect zijn om te dropshippen. Doe je eigen research, je eigen werk, wees creatief maar ook realistisch.

5 tips om dropshipping tot een te succes maken

  1. Test alles! Het product, de producent, de levering en het hele proces. Bestel niet 1x het product dat je straks wilt gaan verkopen, maar doe die bestelling 10x om te zien hoe dat loopt. Heb je er vertrouwen in dat het goed zit? Neem het product dan pas op in je assortiment, en misschien is het dan toch goed om zelf een kleine voorraad aan te gaan houden.
  2. Hou in je business case rekening met je retouren en let daar scherp op. Misschien kan je maar beter je verlies nemen dan dat je alle retouren gaat verwerken, voldoende grote retailers werken ook op deze manier.
  3. Wees bereikbaar! Want ja, je gaat vragende en klagende klanten krijgen. Zorg ervoor dat je dan wel je e-mail beantwoord, de telefoon opneemt of reageert op Twitter. In de huidige online economie is langer dan een werkdag wachten op een antwoord trouwens al best lang.
  4. Heb je een mooi product te pakken, een goede kwaliteit, met prima logistiek dan is het misschien wel een idee om je eigen naam erop te zetten. Maak er een brand van en onderscheid je daarmee van de legio andere aanbieders, personalisatie is dan key om je te onderscheiden.
  5. Adverteren kost geld en dat kan snel uit de hand lopen. Kies naast een product ook een specifiek target audience, hoe meer focus hoe beter. Test hier ook alles, welk product past het beste bij welk publiek, welke reclame uitingen en welke teksten. Gebruik bijvoorbeeld Usability Hub om te kijken hoe mensen naar jouw site or reclames kijken en pas deze continue aan op basis van feedback en resultaten. Je kunt ook in de stoel gaan zitten van de tester en zelf websites testen via Usercrowd.com.

Dropshippen als een business

Behandel Dropshipping dan ook zo, je hebt gewoon een winkel met echte klanten en echte klachten. Schrijf een business plan en doe je research. Al is het maar even in Excel, een simpel overzicht met al je inkomsten en verwachte kosten. Het product, de logistiek, de retouren verwerken, het inkopen van advertentie ruimte of het personaliseren van het product.

Hoe ga je het aan de man brengen? Welke niches zijn op dit moment hot? Wat kosten die 10000 vertoningen op Facebook en hoe breng ik daar het beste focus in aan? Is Facebook wel het beste? Moet ik niet op Instagram aan de slag, of met een eigen website? Hoe meer focus, hoe hoger je conversie. Kijk ook eens naar wat tips over conversie optimalisatie en ga zelf aan het Growth Hacken.

Ga jij aan de slag met je eigen webshop? Lees dan zeker even dit artikel over het starten van een eigen webshop en wat daarbij komt kijken en het artikel van Anna over het selecteren van de juiste webshop niche.

Dropshipping ervaringen delen?

Denk je nou: waar heeft die gast het over? Ik heb een geniaal lopende Side Hustle met dropshipping! Vertel het me dan, dan deel ik graag jouw ervaringen met onze bezoekers.

Kijk ook eens op de website van de Kamer van Koophandel, die hebben hier ook een goed stuk over geschreven.

Plaats een reactie