Geld verdienen met domeinnaam verkoop

Een domeinnaam kan maar één keer worden verkocht en wie het eerst komt wie het eerst maalt. Het gevolg hiervan was voorheen een zeer levendige handel in domeinnamen met enorme verkoopprijzen tot wel in de miljoenen dollars, maar hoe zit dat tegenwoordig? Domeinnaam verkoop: een specialistische maar zeer interessante manier om online geld te verdienen..

Hoe werkt domeinnaam verkoop?

Vroeger kon je nog wel leuk geld verdienen aan een domeinnaam, maar nu is dat voorbij. Het is alleen maar marketing en de juiste zoekmachine optimalisatie. Het succes van je website heeft eigenlijk niets meer te maken met je domeinnaam. Toch?

Natuurlijk is dat deels waar, maar een lekkere domeinnaam, kort, to the point of niet fout te schrijven én goed te onthouden is toch erg handig en heeft een enorme toegevoegde waarde. Zeker wanneer je weinig digitaal publiek hebt en het ook van mond tot mond reclame moet hebben kan een sterke domeinnaam veel toevoegen.

Maar ook voor zoekmachine optimalisatie (SEO) is het zeker een voordeel wanneer je een mooie domeinnaam hebt. En met name door dat laatste onderdeel, SEO, is er nog steeds een erg actieve domeinnaam handel aan de gang en zijn er een aantal gespecialiseerde bedrijven en sites met domeinnaam verkoop bezig.

De juiste domeinnaam zoeken

Tegenwoordig is een unieke domeinnaam vinden lastig, vaak zoeken startende ondernemers eerst de domeinnaam voordat ze een bedrijfsnaam laat deponeren bij het KvK of is het zeker iets waar ze rekening mee houden. Als de perfecte domeinnaam dan bezet is, wat zijn dan nog de opties? Hierdoor is dus een soort tweede golf ontstaan in de domeinnaam verkoop business.

Er zijn meerdere marktplaatsen waar je een mooie domeinnaam kunt kopen, of een binnenkort vrijkomende domeinnaam kunt laten registreren (die uit quarantaine komt). Deze domeinnaam kun je registeren en gebruiken voor je domeinnaam verkoop business.

De handel in domeinnamen is nog even levendig als voorheen, mede door de ‘schaarste’ maar ook door een aantal zeer actieve marktplaatsen die domeinen verkopen en bedrijven die enorme voorraden van domeinnamen hebben waardoor het een stuk gemakkelijker is geworden.

Wil je ook aan de slag met domeinnaam verkoop? Volg dan deze stappen.

Zoek en koop een mooie domeinnaam

Er zijn hier eigenlijk meerdere opties, maar diegene die het meest gebruikt worden zijn de ‘gewone’ marktplaatsen, maar tegenwoordig is ook het jagen op domeinen die vrijkomen vanuit quarantaine erg populair. Wat betekent dat? Stel je voor: een bedrijf gaat failliet, een factuur is niet betaald of de eigenaar ziet de waarde van het domein niet in, allemaal redenen waarom een domeinnaam wordt opgezegd, door de eigenaar of de provider, en uiteindelijk weer vrij komt voor anderen om te registreren.

Dit vrijgeven van zo’n domeinnaam gebeurd niet per direct na de opzegging, dit gebeurd in fasen, waarin de laatste fase de quarantaine fase is. Dit is een periode waarin de oude eigenaar alsnog, tegen betaling, kan zeggen ‘my bad ik wil het domein toch’, of voor een curator om via de domeinnaam verkoop toch nog wat geld te genereren voor de schuldeisers.

Maar het is ook een mogelijkheid voor de handelaren om zich klaar te gaan maken. Het is namelijk nauwkeurig te bepalen wanneer de domeinnaam vrijkomt, dit is een automatisch proces en de datum en zelfs het tijdstip van vrijgave zijn vaak online inzichtelijk. Hier kan jij dus ook gebruik van maken om een domeinnaam te scoren voor een domeinnaam verkoop. Via de SIDN kun je overigens zelf ook checken of een domeinnaam nog in quarantaine staat en wanneer hij eventueel vrijkomt.

Heb je een domeinnaam op het oog die is opgezegd en binnenkort vrijkomt? Kijk dan eens naar Domainorder.nl of Dropcatch.nl en Catchtiger.com, allemaal sites die weten welke domeinen er vrij komen, wanneer, en die geven de mogelijkheid om hier op te bieden. Voor degene die het hoogste biedt zal die partij gaan proberen om het domein op exact het moment van vrijgave te gaan registreren.

De perfecte domeinnaam voor jouw nieuwe webshop

Bij mooie domeinen ontstaat er een zeer actieve biedingen ronde, maar bij de wat mindere domeinen kan het heel rustig zijn. Natuurlijk staat het hoogste bod niet garant voor succes, je bent niet de enige die op die mooie domeinen jaagt, want los van deze drie websites zijn er natuurlijk nog veel meer bedrijven die zich wat minder publiek bezighouden met dit werk.

Er komen er elke week ongeveer 7000 domeinnamen vrij, waarvan er een krappe 20% toch weer vastgelegd wordt. Dan weet je hoe druk het kan zijn bij de SIDN. Hoe doen ze dat dan vraag je je misschien af? Vaak hebben dit soort partijen gewoon meerdere abonnementen lopen bij de SIDN en kunnen ze een groter aantal verzoeken inschieten dan dat een normale provider zou kunnen. Met slimme automatisering en high tech servers en code kunnen ze dus op de seconde nauwkeurig een reeks domeinen gaan aanvragen.

Domeinnaam marktplaatsen

Naast deze bieding sites, met name gericht op vrij te komen eerder geregistreerde URL’s, zijn er meerdere websites waar je vanuit een mooie bibliotheek van domeinen iets kunt gaan uitzoeken. Let er wel op; de domeinnamen die dit soort sites aanbieden zijn natuurlijk allemaal erg mooi, maar vaak ook erg prijzig. Je kunt hier gelukkig wel redelijk goed onderhandelen mocht je dat liggen, als je nog tips nodig hebt om iemand te overtuigen…

Waar moet je op letten bij domeinnaam verkoop?

Net zoals je goed nadenkt over hoe je je bedrijf gaat noemen is de keuze voor een domeinnaam misschien nog wel belangrijker. Waar moet je op letten als je domeinen toevoegt aan je eigen voorraad?

  • Hou je domeinnaam zo kort en eenvoudig mogelijk, lange domeinnamen met een hele rij keywords erin staan al sinds 2012 niet meer standaard op de 1e pagina in Google.
  • Gebruik geen cijfers of streepjes in je domeinnaam, naast dat het verdomd lastig door te geven is aan je klanten ziet het er soms ook niet al te betrouwbaar uit.
  • Probeer een .NL domeinnaam te pakken te krijgen, als de Nederlander je publiek is. Wij hebben toch het liefste iets vertrouwdst, zelfs in onze domeinnaam extensies.
  • De grote zoekmachines zoeken websites, en domeinnamen, die logisch zijn en kloppen bij de content die erachter staat. Hou daar vooral rekening mee, fietsen proberen te verkopen op henkspatatwinkel.nl zal lastig worden, SEO technisch.

Let hier op wanneer je je gaat bezig houden het verkopen van domeinen

Ga je je bezighouden met domeinnaam handel, kijk dan ook ook even bij Domjur.nl waar je veel jurisprudentie vind die handig is als je hierin stapt. Lees maar eens wat uitspraken dan zie je al snel aan welke soorten domeinen je je niet wilt branden. Zo zal een domeinnaam waar zeker weten een merkrecht op zit nu een leuk idee zijn maar de kans dat je het domein mag houden is natuurlijk klein, doe maar eens een check bij het Benelux merken register om te zien of er op die term of dat naampje al een merkrecht zit.

Kies de juiste domeinregistratie partner

Heb je eindelijk die perfecte domeinnaam weten te bemachtigen, en heb je nog geen eigen partij waar je die kwijt kunt. Bij domeinnaam verkoop is het natuurlijk enorm belangrijk dat jouw partner snel werkt, veilig is en jouw dure aankoop veilig kan bewaren. Kijk dan eens bij een van de onderstaande providers, allemaal met een goed control panel, een concurrerende prijs en een lange historie in deze business.

Mijn ervaringen met domeinnaam quarantaine marktplaatsen

Bij domeinnaam verkoop moet je wel voorraad hebben, naast zelf heel creatief zijn is er ook nog een andere manier. Domeinen kopen die uit quarantaine komen. Er zijn op dit moment in Nederland drie actieve websites die een marktplaats hebben waar je domeinnamen die uit quarantaine komen kunt proberen te registreren. Ik heb met alle drie meerdere malen gewerkt, dus zal een korte review geven.

Catchtiger.com

Catchtiger helpt met het registeren van quarantaine domeinnamen

Naast een quarantaine veilig heeft Catchtiger ook nog een algehele marktplaats beschikbaar. Verder is dit ook het platform die naast .NL’s ook nog een legio aan andere extensies aanbied. Het platform ziet er wat meer gelikt uit en heeft ook heel wat informatie beschikbaar over domeinen waardoor jij kunt bepalen of het een verstandige aankoop is.

Tot voor kort was mijn slagingspercentage bij Catchtiger echter 0%, van alle domeinen waar ik op heb geboden heb ik er 0 gewonnen. Daarom was ik nog meer verbaasd dat ik deze week mijn eerste domeinnaam via Catchtiger heb kunnen registreren, en het was nog een top domeinnaam ook.

Het ‘koop’ proces loopt hier iets ingewikkelder, je wint de bieding en het catchen is gelukt; dan krijg je een factuur en dan gaat het domein automatisch in beheer van een domeinnaam registrar. Je krijgt daar automatisch een account, dan kun je daar weer het verhuistoken opvragen, alleen is dat niet live en moet er iemand van support je helpen. Daarna moet je ook nog zelf het domein overdragen op je eigen naam. Allemaal klein geneuzel, maar als jij een klein vermogen voor een domeinnaam aftikt levert je dat wel wat nerveuze momenten op.

Kleine update: je kunt bij Catch Tiger ook gewoon een verzoek indienen om de tussenpartij er tussenuit te halen, dan krijg je na betaling van de factuur automatisch van Catch Tiger de verhuiscodes.

Domainorder.nl

Dit is wat mij betreft het eerste platform die deze domeinnaam verkoop handel naar een next level heeft getrokken. Er is een enorme bron aan informatie, een overzicht van alle domeinen die vrij komen, wat hun ratings zijn en het bieden is ook laagdrempelig.

Bij Domainorder ligt het slagingspercentage wat hoger, maar ik ga daar ook wat vaker achter de minder unieke domeinen aan. Hier haal ik ongeveer 50% van de domeinen waar ik de hoogste bieder op ben wel binnen.

Wanneer de domeinnaam voor jou is geregistreerd dan is het weer zo simpel als factuur betalen en token ontvangen en verhuizen maar.

Dropcatch.nl

Persoonlijk vind ik deze site het prettigste werken, heel clean cut en snel. Je hebt een klein venster om op te geven welke domeinnamen je zou willen registreren, je kunt aangeven wat je er op wilt bieden en tot welk bedrag je wilt gaan. Je krijgt netjes een update wanneer je bod is overboden en je hebt dan de kans om daar zelf weer overheen te gaan.

Ze bieden geen intelligentie of tools die je kunnen aangeven welke domeinen het beste zijn en wat er allemaal vrijkomt, die research mag je zelf doen; en dat vind ik prima.

Bij Dropcatch heb ik ongeveer een slagingspercentage op dit moment van 25%. Dit betekent dat in ongeveer 25% van de gevallen waar ik de hoogste bieder was op dit platform ik ook daadwerkelijk de domeinnaam heb kunnen registreren.

Wanneer Dropcatch de domeinnaam voor je heeft kunnen vastleggen dan krijg je netjes een factuur en op die factuur staat je transfer code waardoor je het domein direct kunt verhuizen naar een provider naar keuze.

Verklarende woordenlijst met betrekking tot domeinnaam handel

Wanneer je je bezig gaat houden met het handelen in domeinnamen dan kom je wat termen tegen die misschien onbekend voor je zijn, maar wel enorm belangrijk. Hieronder hebben we de meest voorkomende termen voor je uitgewerkt.

Wat betekent de Backlink (BL) score?

Een backlink betekent dat een andere website naar het domein, en de oude website, een link heeft staan. Dit is eigenlijk een aanbeveling van die website en Google is daar dol op. Hoe meer backlinks hoe beter, dus als je een domein kunt registreren met veel backlinks dan kan dat alleen maar voordelig zijn.

Wat betekent de Domain Authority (DA) score?

De DA score is een score die aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat de domeinnaam het goed doet in de organische resultaten van Google. Deze score loopt van 0 tot 100 en hoe hoger de score hoe beter. Je kunt op Moz.com dit opzoeken in hun SEO analyse tool.

Wat betekent de URL Rating (UR)?

De URL rating, of ook wel UR, is een waarde die ahrefs.com geeft aan een specifieke URL op basis van het link profiel. Hoeveel pagina’s, zowel intern als extern, linken naar deze URL en wat is de kwaliteit van deze links? Deze waarde loopt van 0 naar 100, en natuurlijk ‘hoe hoger, hoe beter’.

Wat is een Uniform Resource Locator (URL)?

Een Uniform Resource Locator is het volledige adres van een website, bestand, of afbeelding. Waarbij sidehustles.nl de domeinnaam is, is sidehustles.nl/category/side-hustles een URL die laat zien waar alle Side Hustles te vinden zijn.

Wat is een Top Level Domain (TLD)?

TLD is de afkorting van het Engelse Top Level Domain maar bij de normale mens bekend als de extensie van een domeinnaam. In ons geval is .NL de extensie van ons domein sidehustles.nl, en dus de TLD. In ons voorbeeld is sidehustles.nl trouwens het SLD, of ook wel het Second Level Domain.

Je kunt onze site ook bereiken via www.sidehustles.nl en dan is de ‘www’ het Third Level Domain, die heeft dan weer geen afkorting maar heet in de volksmond het ‘subdomein’. Voorbeelden van een TLD zijn dus .NL, .COM, CO.UK of .EU of .SHOP. Elke TLD, of domein extensie, heeft vaak een eigen organisatie die de SLD’s binnen die extensie beheerd. Voor de .NL is dat bijvoorbeeld SIDN.nl en voor .EU is dat EurID.eu.

Wat is een Verhuiscode, auth code, EPP token of transfer token?

Wanneer je van provider wilt wisselen dan kan dat natuurlijk, maar het verhuizen van je domeinnaam gaat niet zo maar. Bij de nieuwe provider moet je aantonen dat jij eigenaar bent van de domeinnaam. Je kunt dit aantonen door een verhuiscode, authorisatie code, EPP token of transfer token door te sturen (vaak doe je dat gewoon in het aanvraag proces) naar je nieuwe provider.

Dit token is uniek en kun je zelf bij je oude provider, vaak al via hun online portal of control panel, opvragen. Zonder deze code, die eruit ziet als een rijks letters en cijfers, kun je het domein niet verhuizen. Bij een succesvolle domeinnaam verkoop zal de nieuwe eigenaar ook om deze code vragen.

Extra tip: Verkoop geen domein, maar een businessplan

Naast een leuke domeinnaam kun je misschien ook al wel een volledig idee of een volledige website verkopen. Zoek een goed domein, schrijf er een business case bij en zet er al een hele basis affiliate website op. Voor de tijd die je er zelf investeert combineert met de kosten van de domeinnaam kun je er een mooie prijskaart aan hangen. Dit is naast de domeinnaam handel alleen een leuke bonus.

Denk hierbij natuurlijk ook aan de manieren hoe je mensen kunt overtuigen, een goede domeinnaam kan je zeker ook hierbij helpen. Je kunt deze technieken natuurlijk ook gebruiken wanneer je in een pittige onderhandeling zit met een van de domeinnaam brokers.

Plaats een reactie