Geld verdienen met domeinnaam verkoop

Een domeinnaam kan maar één keer worden verkocht en wie het eerst komt wie het eerst maalt. Het gevolg hiervan was vroeger een zeer levendige handel in domeinnamen met flinke verkoopprijzen tot wel in de miljoenen; hoe zit dat nu? Domeinnaam verkoop: een specialistische Side Hustle, maar er is zeker nog serieus geld in te verdienen.

Hoe werkt domeinnaam verkoop?

Vroeger kon je nog wel leuk geld verdienen aan een domeinnaam, maar nu is dat voorbij. Toch? Ja joh, het is alleen maar marketing en zoekmachine optimalisatie. Jij bepaalt toch of je website goed is of populair of goed in Google staat? Bezoekers die koop je gewoon!

Natuurlijk is dat deels waar, maar een lekkere domeinnaam, kort, to the point of niet fout te schrijven én goed te onthouden is toch erg handig. Zeker wanneer je weinig digitaal publiek hebt en het ook van mond tot mond reclame moet hebben kan een sterke domeinnaam veel toevoegen. Maar ook voor zoekmachine optimalisatie (SEO) is het zeker een groot voordeel wanneer je een mooie domeinnaam hebt. En met name door dat laatste onderdeel, SEO, is er nog steeds een erg actieve domeinnaam handel aan de gang en zijn er veel bedrijven en sites met domeinnaam verkoop bezig.

Wat zijn de bekendste domeinnaam extensies?

Tegenwoordig is een unieke domeinnaam vinden lastig, vaak zoek je eerst de domeinnaam voordat je je bedrijfsnaam laat deponeren. Nou, dan zijn we toch klaar? Meh, misschien. Er zijn meerdere marktplaatsen waar je tegenwoordig een mooie domeinnaam kunt kopen, of een binnenkort vrijkomende domeinnaam kunt laten registreren (die uit quarantaine komen). Deze kun je mooi registeren en gebruiken voor je domeinnaam verkoop business. De handel in domeinnamen is hierdoor juist nog levendiger als voorheen, door de ‘schaarste’ maar ook door een aantal zeer actieve marktplaatsen die domeinen verkopen en bedrijven die enorme voorraden van domeinnamen hebben.

Wil je ook aan de slag met domeinnaam handel? Volg dan deze stappen.

Zoek en koop een mooie domeinnaam

Er zijn hier eigenlijk meerdere opties, maar diegene die het meest gebruikt worden zijn de ‘gewone’ marktplaatsen, maar tegenwoordig is ook het jagen op domeinen die vrijkomen vanuit quarantaine erg populair. Wat betekent dat? Stel je voor: een bedrijf gaat failliet, een factuur is niet betaald of de eigenaar ziet de waarde van het domein niet in, allemaal redenen waarom een domeinnaam wordt opgezegd, door de eigenaar of de provider, en uiteindelijk weer vrij komt voor anderen om te registreren.

Dit vrijgeven van zo’n domeinnaam gebeurd niet per direct na de opzegging, dit gebeurd in fasen, waarin de laatste fase de quarantaine fase is. Dit is een periode waarin de oude eigenaar alsnog, tegen betaling, kan zeggen ‘my bad ik wil het domein toch’, of voor een curator om de domeinnamen van een failliet bedrijf alsnog te verkopen.

Maar het is ook een mogelijkheid voor de handelaren om zich klaar te gaan maken. Het is namelijk erg nauwkeurig te bepalen wanneer de domeinnaam vrijkomt, dit is een automatisch proces en de datum en zelfs het tijdstip van vrijgave zijn online inzichtelijk. Hier kan jij dus ook gebruik van maken om een domeinnaam te scoren voor een domeinnaam verkoop. Via de SIDN kun je overigens zelf ook checken of een domeinnaam nog in quarantaine staat en wanneer hij eventueel vrijkomt.

Heb je een domeinnaam op het oog die is opgezegd en binnenkort vrijkomt? Kijk dan eens naar Domainorder.nl of Dropcatch.nl en Catchtiger.com, allemaal sites die weten welke domeinen er vrij komen, en wanneer, en die geven de mogelijkheid om hier op te bieden. Voor degene die het hoogste biedt zal die partij gaan proberen om het domein op exact het moment van vrijgave te gaan registreren.

Bij mooie domeinen ontstaat er een zeer actieve biedingen ronde, maar bij de wat mindere domeinen kan het heel rustig zijn. Natuurlijk staat het hoogste bod niet garant voor succes, je bent niet de enige die op die mooie domeinen jaagt, want los van deze drie websites zijn er natuurlijk nog veel meer bedrijven die zich wat minder publiek bezighouden met dit werk.

Er komen er elke week ongeveer 7000 domeinnamen vrij, waarvan er een krappe 20% toch weer vastgelegd wordt. Dan weet je hoe druk het kan zijn bij de SIDN. Hoe doen ze dat dan vraag je je misschien af? Vaak hebben dit soort partijen gewoon meerdere abonnementen lopen bij de SIDN en kunnen ze een groter aantal verzoeken inschieten dan dat een normale provider zou kunnen. Met slimme automatisering en high tech servers en code kunnen ze dus op de seconde nauwkeurig een reeks domeinen gaan aanvragen.

Catchtiger helpt met het registeren van quarantaine domeinnamen

Domeinnaam marktplaatsen

Naast deze bieding sites, met name gericht op vrij te komen eerder geregistreerde URL’s, zijn er meerdere websites waar je vanuit een mooie bibliotheek van domeinen iets kunt gaan uitzoeken. Let er wel op; de domeinnamen die dit soort sites aanbieden zijn natuurlijk allemaal erg mooi, maar vaak ook erg prijzig. Je kunt hier gelukkig wel redelijk goed onderhandelen mocht je dat liggen, als je nog tips nodig hebt om iemand te overtuigen…

Waar moet je op letten bij het handelen in domeinnamen?

Net zoals je goed nadenkt over hoe je je bedrijf gaat noemen is de keuze voor een domeinnaam misschien nog wel belangrijker. Waar moet je op letten als je domeinen toevoegt aan je eigen voorraad?

  • Hou je domeinnaam zo kort en eenvoudig mogelijk, lange domeinnamen met een hele rij keywords erin staan al sinds 2012 niet meer standaard op de 1e pagina in Google.
  • Gebruik geen cijfers of streepjes in je domeinnaam, naast dat het verdomd lastig door te geven is aan je klanten ziet het er soms ook niet al te betrouwbaar uit.
  • Probeer een .NL domeinnaam te pakken te krijgen, als de Nederlander je publiek is. Wij hebben toch het liefste iets vertrouwdst, zelfs in onze domeinnaam extensies.
  • De grote zoekmachines zoeken websites, en domeinnamen, die logisch zijn en kloppen bij de content die erachter staat. Hou daar vooral rekening mee, fietsen proberen te verkopen op henkspatatwinkel.nl zal lastig worden, SEO technisch.

Let hier op wanneer je je gaat bezig houden het verkopen van domeinen

Ga je je bezighouden met domeinnaam handel, kijk dan ook ook even bij Domjur.nl waar je veel jurisprudentie vind die handig is als je hierin stapt. Lees maar eens wat uitspraken dan zie je al snel aan welke soorten domeinen je je niet wilt branden. Zo zal een domeinnaam waar zeker weten een merkrecht op zit nu een leuk idee zijn maar de kans dat je het domein mag houden is natuurlijk klein, doe maar eens een check bij het Benelux merken register om te zien of er op die term of dat naampje al een merkrecht zit.

Kies de juiste domeinregistratie partner

Heb je eindelijk die perfecte domeinnaam weten te bemachtigen, en heb je nog geen eigen partij waar je die kwijt kunt. Bij domeinnaam verkoop is het natuurlijk enorm belangrijk dat jouw partner snel werkt, veilig is en jouw dure aankoop veilig kan bewaren. Kijk dan eens bij een van de onderstaande providers, allemaal met een goed control panel, een concurrerende prijs en een lange historie in deze business.

Verklarende woordenlijst met betrekking tot domeinnaam handel

Wanneer je je bezig gaat houden met het handelen in domeinnamen dan kom je wat termen tegen die misschien onbekend voor je zijn, maar wel enorm belangrijk. Hieronder hebben we de meest voorkomende termen voor je uitgewerkt.

Wat betekent de Domain Authority (DA) score?

De DA score is een score die aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat de domeinnaam het goed doet in de organische resultaten van Google. Deze score loopt van 0 tot 100 en hoe hoger de score hoe beter. Je kunt op Moz.com dit opzoeken in hun SEO analyse tool.

Wat betekent de Backlink (BL) score?

Een backlink betekent dat een andere website naar het domein, en de oude website, een link heeft staan. Dit is eigenlijk een aanbeveling van die website en Google is daar dol op. Hoe meer backlinks hoe beter, dus als je een domein kunt registreren met veel backlinks dan kan dat alleen maar voordelig zijn.

Wat is een Uniform Resource Locator (URL)?

Een Uniform Resource Locator is het volledige adres van een website, bestand, of afbeelding. Waarbij sidehustles.nl de domeinnaam is, is sidehustles.nl/category/side-hustles een URL die laat zien waar alle Side Hustles te vinden zijn.

Wat betekent de URL Rating (UR)?

De URL rating, of ook wel UR, is een waarde die ahrefs.com geeft aan een specifieke URL op basis van het link profiel. Hoeveel pagina’s, zowel intern als extern, linken naar deze URL en wat is de kwaliteit van deze links? Deze waarde loopt van 0 naar 100, en natuurlijk ‘hoe hoger, hoe beter’.

Wat is een Top Level Domain (TLD)?

TLD is de afkorting van het Engelse Top Level Domain maar bij de normale mens bekend als de extensie van een domeinnaam. In ons geval is .NL de extensie van ons domein sidehustles.nl, en dus de TLD. In ons voorbeeld is sidehustles.nl trouwens het SLD, of ook wel het Second Level Domain. Je kunt onze site ook bereiken via www.sidehustles.nl en dan is de ‘www’ het Third Level Domain, die heeft dan weer geen afkorting maar heet in de volksmond het ‘subdomein’. Voorbeelden van een TLD zijn dus .NL, .COM, CO.UK of .EU of .SHOP. Elke TLD, of domein extensie, heeft vaak een eigen organisatie die de SLD’s binnen die extensie beheerd. Voor de .NL is dat bijvoorbeeld SIDN.nl en voor .EU is dat EurID.eu.

Extra tip: Verkoop geen domein, maar een businessplan

Naast een leuke domeinnaam kun je misschien ook al wel een volledig idee of een volledige website verkopen. Zoek een goed domein, schrijf er een business case bij en zet er al een hele basis affiliate website op. Voor de tijd die je er zelf investeert combineert met de kosten van de domeinnaam kun je er een mooie prijskaart aan hangen. Dit is naast de domeinnaam handel alleen een leuke bonus.

Denk hierbij natuurlijk ook aan de manieren hoe je mensen kunt overtuigen, een goede domeinnaam kan je zeker ook hierbij helpen. Je kunt deze technieken natuurlijk ook gebruiken wanneer je in een pittige onderhandeling zit met een van de domeinnaam brokers.

Copy link
Powered by Social Snap