Handelen in cryptomunten: geld verdienen met daytraden

Het kopen en verkopen van cryptomunten is een vak op zichzelf. Er zijn verschillende manieren waarop je handel kunt drijven. Één daarvan is daytraden. Het vraagt om een oplettend oog, tijd en aandacht, maar het is een effectieve manier om geld te verdienen. Wat houdt daytrading in, wat heb je er voor nodig en welke strategie werkt het beste? Lees dan deze blogpost en je bent weer helemaal bij.

In eerdere blogs heb je al kunnen lezen wat crypto is en op welke manier je geld kunt verdienen aan crypto. Daytraden echter, het binnen een dag, een uur of zelfs een seconde, kopen en verkopen van cryptomunten, is een vak apart en verdient een eigen blogpost. Lees deze post dan ook zeker door als je aan de slag wilt gaan in de wondere wereld van het daytraden.

Let op: de informatie op deze pagina is louter informatief. Ik wil het toch gezegd hebben; het handelen in cryptomunten is een specialisme en je kunt je inleg volledig, soms zelfs meer, kwijtraken. Ik geef geen financieel advies en adviseer al helemaal niet om je zuur verdiende geld in de cryptomunten markt te steken.

Wat is daytrading?

Laten we beginnen met te herbevestigen wat daytraden is en waar het vandaan komt. Daytrading is een term die afkomstig is uit de aandelen en optie handel. Handelaren kopen effecten en proberen deze dezelfde dag nog te verkopen voor winst. Aan het eind van de dag sluit de beurs en dat houdt in dat posities die nog openstaan gesloten worden, met de mogelijkheid dat dit dus ook tegen een verlies is.

Daytraden in crypto

De crypto beurs sluit nooit

Daytrading met cryptomunten werkt ongeveer hetzelfde, maar met één groot verschil: de crypto beurs sluit nooit. Je hebt de mogelijkheid 24/7 te kopen en te verkopen. Wat maakt het dan daytrading? Waar je als handelaar de keuze hebt je cryptomunten weken, maanden of zelfs jaren vast te houden, kies je er als daytrader voor om je assets snel te verkopen – binnen enkele uren, minuten of dus zelfs seconden.

Een voorbeeld van een daytrade in cryptomunten

Thijs heeft een technische analyse van Zcash gedaan en de Bollinger Bands en een RSI-indicator gebruikt om meer inzicht te krijgen in de trends van deze munt. Op dit moment geeft de koers een stijgende lijn aan en Thijs vermoedt dat dit nog wel even zo blijft. Hij investeert in drie munten van 80 euro. In een paar uur tijd stijgt de prijs naar 100 euro, maar vervolgens gaat het weer naar beneden. Thijs weet zijn munten te verkopen voor 95 euro en maakt daarmee 45 euro winst.

Hoeveel kun je verdienen met het daytraden in crypto?

Afhankelijk van de koers, de cryptovaluta en de strategie die je aanhoudt, is het mogelijk enkele euro’s tot zelfs duizend euro of meer te verdienen per trade. De koers van sommige crypto valuta fluctueert sterk, waardoor de waarde in een dag zomaar honderden euro’s kan stijgen of dalen. Ben je goed in koersschommelingen inschatten en op het juiste moment in- en uitstappen? dan is daytrading in cryptomunten wellicht iets voor jou.

Welke cryptomunten zijn geschikt voor het daytraden?

Er zijn verschillende munten die ideaal zijn voor daytraders. Bitcoin is de bekendste munt en is zeer interessant vanwege de enorme waardeschommelingen die het zelfs binnen een paar uur door kan maken. Voor je een keus maakt, is het goed ook andere cryptomunten te overwegen. Denk aan altcoins, zoals Ripple, IOTA, Ethereum, Litecoin en Zcash.

Dit zijn de populairste opties

Munten die zich in de top 100 bevinden zijn iets ‘veiliger’ om mee te daytraden, ze zijn wat minder onderhevig aan enorme prijsschommelingen van 100% naar boven en weer naar beneden. Om jezelf meer zekerheid te geven, zeker als je net begint, kies je het beste een munt uit de top 10. Deze top 10 verandert overigens wel continu. Alles in de wereld van cryptocurrencies is volatiel.

Toch komen de Bitcoin en Ethereum eigenlijk altijd als winnaar uit de verf. Hoewel de prijsschommelingen sterk zijn, vooral met Bitcoin, zijn deze twee valuta minder volatiel dan andere. Handel je in de Forex markten? Dan heb je een pair nodig. ETH/BTC Ethereum/Bitcoin) en BTC/USDT (Bitcoin/Tether) zijn goede opties.

De top 100 cryptomunten vind je bij je eigen broker maar ook bij Coinmarketcap.com.

Wat heb je nodig voor online geld verdienen met daytraden?

Aan de slag als crypto daytrader? Naast geld om te investeren, zijn er een aantal zaken die je nodig hebt om je missie succesvol te maken.

De juiste informatiekanalen

Je succes als trader staat of valt met het gebruikmaken van de juiste informatiekanalen. Vergeet niet: de beurs sluit nooit. Waar op een normale aandelenbeurs de nodige informatie beschikbaar wordt gesteld voordat je gaat handelen, heb je die luxe met cryptocurrencies niet. De beurs is altijd open en op het moment dat er positief of negatief nieuws online komt, beïnvloedt dit direct de waarde van je valuta. Hoe beter je op de hoogte bent, hoe sneller je kunt handelen – niet iedereen zit zo bovenop het nieuws zoals de daytraders.

Welke informatiekanalen gebruiken?

Hoe kun je inschatten of de waarde van je valuta gaat stijgen of dalen op basis van gebeurtenissen? Gebruik informatie van nieuwssites, cryptocoin forums – bijvoorbeeld Bitcointalk.org, Forum.bitcoin.com, Cryptointalk.com – Twitter, Telegram, Reddit (Reddit » Crypto-Currency), Crypto Panic, enzovoort. Word je echt goed in het verkrijgen van inzicht in de koers? Dan is het mogelijk de cryptokoers te speculeren. Dit is enkel voor doorgewinterde cryptohandelaren, want het vraagt om veel inzicht en ervaring.

Twitter: Hou tweets van Elon Musk in de gaten

Een goed voorbeeld van informatie die de koers beïnvloedt, zijn de tweets van Elon Musk. Zodra de eigenaar van Tesla iets negatief tweets, bijvoorbeeld dat Tesla Bitcoin niet meer als betaalmiddel accepteert, daalt de koers van de munt. Bij een positieve tweet, bijvoorbeeld dat hij besloten heeft Bitcoin opnieuw te accepteren als betaalmiddel, gaat de koers weer omhoog. Één enkele tweet van deze miljonair kan de prijs van Bitcoin met meer dan 10% laten dalen of stijgen. Als je van plan bent te daytraden met Bitcoin, is het sowieso een goed idee zijn account in de gaten te houden.

Op de hoogte zijn van nieuwsberichten is altijd belangrijk, of je nu aan daytrading doet of je cryptomunten langer vasthoudt. In geval van daytraden wil je een daling echter het liefst zoveel mogelijk voor zijn, omdat je je assets snel wilt verkopen. Je moet daarom op vrijwel alles direct kunnen inspelen.

De juiste crypto exchanges of brokers

Platforms, ook wel crypto brokers genoemd, zijn beter en goedkoper geworden, waardoor de beurs nu zeer toegankelijk is. Welk platform bij je past, is afhankelijk van je strategie, hoeveel je wilt investeren en in welke munt of pair je wilt handelen. Er zijn veel websites waar je uit kunt kiezen als daytrader, maar welke is nu de beste? We zetten een paar goede, betrouwbare sites voor je op een rij.

Binance

Binance is één van de grootste platforms voor crypto daytrading. Het is erg populair en je kunt investeren in pairs naar keuze. Er zijn meer dan honderd mogelijkheden! Het is een goed beveiligde site en het is te gebruiken tegen een lage vergoeding. Als je gaat daytraden dan heb je geavanceerdere tools nodig en Binance biedt deze.

Kraken

Kraken.com is een van de oudste crypto brokers, relatief gezien, die er is. Tegenwoordig hebben ze een zeer geavanceerde set aan trading tools, een goed werkende mobiele app en een hoog level van veiligheid. Voor daytraden een prima aanrader.

Overig aanbod aan crypto brokers

De term ‘overige’ dekt de lading niet helemaal, want er zijn tegenwoordig zoveel crypto handelen dat die opsommen wat overdreven is. Maar waar moet een goede crypto broker aan voldoen?

  • Security hoog in het vaandel met minimaal MFA en IP controle en een strakke onboarding policy.
  • Het platform moet razendsnel zijn, zeker als je gaat daytraden. Je wilt niet moeten wachten of het plaatsen van jouw trades.
  • Waar je ook zit, je moet bij het platform kunnen, dus naast een goede website is een goed werkende mobiele app een must.
  • Zonder gereedschap kun je niets, dus zo’n platform moet een mooie toolkit hebben aan tools die je kunt gebruiken voor je technische analyse, je stop-loss orders of het in de gaten houden van het order book.
  • Heldere logging en statistieken, zeker wanneer je veel handelt is het erg belangrijk dat je makkelijk kunt terughalen hoe eerdere trades zijn gegaan. Daytraden heeft veel te maken met het terugkijken naar eerdere situaties onder dezelfde omstandigheden om te bepalen hoe het in de huidige tijd zou kunnen uitspelen; statistieken en logging helpen je hierbij.

Naast Binance en Kraken heb je bijvoorbeeld nog Coinbase, HitBtc, Poloniex of BitFinex. Dit zijn er slechts een aantal, maak zelf je selectie en hou deze 5 tips bij de hand.

De juiste tools voor een crypto daytrader

Een vakman gaat niet zonder gereedschap naar zijn werk. Waarom zou jij dan jouw daytrading uitvoeren zonder de juiste tools? Wij zetten een aantal belangrijke voor je op een rij. Let er dus ook op bij je keuze van broker of ze deze tools beschikbaar hebben, je kunt altijd nog TradingView.com gebruiken.

De juiste toolkit voor Daytraden

Patronen identificeren met Bollinger bands

Zodra je patronen weet te identificeren in de koersschommelingen van een valuta, wordt het eenvoudiger op het juiste moment in- en uit te stappen. Inzicht krijgen in zo’n patroon – ook wel trend genoemd – is niet altijd even eenvoudig. Bollinger Band helpt je hierbij. Als er bijvoorbeeld een uitbraak lijkt aan te komen, geeft deze tool je de mogelijkheid terug te zien of dit al eerder is voorgekomen en hoe deze trend toen verliep.

Daar kun je dan weer op anticiperen als zo’n situatie zich weer voordoet.

Beperk risico met de RSI-indicator

De Relative Strength Index indicator is een handig hulpmiddel voor het opstellen van een technische analyse. Het helpt je onder andere inzicht te verkrijgen in de snelheid van een patroon. Met deze tool wordt het eenvoudiger vast te stellen wanneer je juist niet moet in- of uitstappen.

Limit kooporder

De cryptobeurs sluit nooit, maar het is onmogelijk 24/7 iedere schommeling te detecteren. Voor de serieuze daytrader is een limit kooporder dan ook een onmisbaar hulpmiddel. Deze tool helpt je om een aandeel te kopen voor een gewenste prijs.

Een voorbeeld:
Jamal wil investeren in Ethereum. 24 uur geleden was de koerswaarde nog 2.550 euro, maar nu staat het op 2.650 euro. Jamal heeft de trends met behulp van zijn tools erop nageslagen en hoopt dat de munt weer een kleine daling maakt voor het de hoogte in schiet. Hij zet zijn limit kooporder in op 2.500 euro voor hij van huis gaat. Zijn order wordt nu automatisch doorgevoerd op het moment dat de waarde van Ethereum daalt tot 2.500 euro.

Take profit

Deze tool helpt je de munt te verkopen met winst, ook als je even niet beschikbaar bent.

Jamal is op werk en heeft dus even geen tijd om de beurs in de gaten te houden. Hij maakt gebruik van de take profit tool en heeft deze ingesteld op 2.650 euro. Mocht de munt die hij ingekocht heeft voor 2.500 euro de waarde van 2.650 euro behalen, wordt deze automatisch verkocht. Op deze manier behaalt Jamal 150 euro winst, zonder hier verder iets voor te hoeven doen.

Stop loss order

Helaas maken gekochte aandelen niet altijd een stijgende lijn door. Met behulp van een stop loss order tool hou je het verlies beperkt.

Stel dat Jamal een inschattingsfout heeft gemaakt. Het lijkt erop dat Ethereum een flinke daling doormaakt vandaag. Gelukkig heeft hij een stop loss order ingezet op 2.300 euro. Meer dan 200 euro zal hij dus niet verliezen.

Welke daytrading strategie gebruik je?

Er zijn verschillende strategieën te gebruiken voor daytrading. We bespreken er hier drie.

De juiste informatie voor daytraden in cryptomunten

Scalping

Scalping is een interessante strategie, waarbij je bij een koersstijging instapt en vrijwel direct ook weer uitstapt – het liefst seconden na het kopen van een aandeel. De winst is klein, maar zeer snel. Het is vooral geschikt voor diegenen die veel geld in crypto kunnen investeren.

Een voorbeeld:
Hanna stapt in op Bitcoin wanneer de marktwaarde op 42.000 euro ligt. De marktwaarde stijgt naar 42.020 euro en ze verkoopt haar aandeel. Hanna heeft 20.000 euro in Bitcoin geïnvesteerd en krijgt dus ongeveer 10 euro. Dit lijkt heel weinig, maar met haar strategie weet Hanna wel tien trades per minuut te maken zonder dat ze erg veel risico loopt. Een goede deal dus!

Arbitrage

Met deze strategie speel je verschillende markten tegen elkaar uit door je voordeel te doen met prijsverschillen.

Een voorbeeld:
Mark ziet dat Litecoin op Coinbase verkocht wordt voor 130 euro. Op Binance wordt Litecoin juist gekocht voor 150 euro. Mark logt in op Coinbase en koopt een Litecoin en logt vervolgens in op Binance om deze te verkopen. Hij maakt een snelle winst van 20 euro.

In het voorbeeld gaat het om een kleine winst, maar bij waardevolle munten, bijvoorbeeld Bitcoin, kan een verschil tussen twee markten oplopen tot wel 1.000 euro. Deze kansen doen zich niet altijd voor, maar als je verschillende platforms gebruikt, hou je het beste je ogen goed open!

Sentiment-based trading

Met deze strategie baseer je aankopen van cryptomunten op het nieuws. Je moet hiervoor dus altijd goed up-to-date zijn.

Een voorbeeld:
Mila is lid van cryptoforums, houdt al het cryptonieuws in de gaten en heeft Twitter alerts ingesteld voor onder andere Tesla-eigenaar Elon Musk. Ze krijgt een alert en ziet in een tweet dat de miljonair erover nadenkt om Bitcoin weer te accepteren als betaalmiddel. Mila is er als de kippen bij. Ze stapt in op Bitcoin en investeert 2.000 euro. Binnen een paar uur is de waarde van de munt gestegen met 5% en Mila verkoopt haar aandelen met een winst van 100 euro.

Conclusie:

Hoewel beleggen altijd risico’s met zich meebrengt, is daytraden in cryptomunten een toegankelijke manier om online geld te verdienen. Met de juiste tools, betrouwbare informatiekanalen, de beste strategieën en voldoende ervaring is er van alles mogelijk. Maar zie deze post dus slechts als informatief en niet als jouw basis om te starten met daytraden, daar heb je echt meer informatie en kennis voor nodig.