Handelen in cryptomunten: hoe doe je dat?

In ons vorige artikel heb je al kunnen lezen wat crypto is, maar nu komt natuurlijk het vervolg: hoe kun je er geld aan verdienen en waar kun je crypto kopen. Waar vind ik die Bitcoin, Ripples of Ethers? In dit artikel willen we je verder op weg helpen in je cryptomunten reis, waar koop je ze, hoe werkt het en wat zijn de voor en nadelen. Want uiteindelijk ga je aan de slag met je eigen zuurverdiende geld, dus zorg dat je weet waar je het over hebt.

Hoe en waar kan ik crypto kopen?

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat beginnende crypto investeerders heel wat informatie te verwerken krijgen. Niet alleen zijn er veel tokens te ontdekken; de benodigde technologische knowhow is aanzienlijk en de gebruikersplatformen waarop je kunt handelen in crypto zijn niet altijd even doorzichtig. Toch kun je op verschillende manieren ingang vinden tot de cryptomarkt. Meer bepaald zijn er 3 pistes: uitwisselingsplatformen (“peer-to-peer“), makelaarsplatformen en indirecte investeringen.

Handelen in crypto en Bitcoin

Crypto kopen bij uitwisselingsplatformen of crypto exchanges

De meest directe manier om crypto te kopen of verkopen is via een uitwisselingsplatform, of ook wel exchange. Dat is een online marktplaats waar kopers en verkopers elkaar als gelijken – peer-to-peer – kunnen vinden om digitale valuta te verhandelen. Het zijn online beurzen, die het voordeel bieden van lage transactiekosten. Daartegenover staat dan wel dat deze platformen vaak minder toegankelijk of inzichtelijk zijn.

De interfaces kunnen best ingewikkeld worden en je moet al enige marktkennis hebben wil je de juiste informatie terugvinden in de niet aflatende stroom van crypto nieuws en crypto koersen. Als dusdanig kan peer-to-peer handel best intimiderend zijn voor beginners.

Kijk voor de gein maar eens op Cryptopanic.com, het nieuws komt de hele dag binnen. Een groot verschil tussen de crypto markt en de aandelen markt is dan ook dat de crypto markt 24×7 draait, de hele dag, elke adg.

Binance een van de grootste crypto exchanges

Bekendere uitwisselingsplatformen zijn Gemini, Binance en Coinbase. Bekendere Nederlandse netwerken zijn Bitvavo en Bitcoin Meester. Het moet daarbij gezegd worden dat ook deze aanbieders ondertussen al wat meer moeite doen om, naast het standaardplatform, ook gebruiksvriendelijkere interfaces of eenvoudigere aankoopopties te presenteren.

Dat heeft echter ook een kostprijs. Kosten besparen doe je dus nog steeds door een grotere kennis van het digitaal handelen te verwerven. Je moet leren om het standaardplatform te gebruiken. Bovendien kan het gebeuren dat uitwisselingsplatformen enkel puur digitale transacties toelaten. Aanvankelijk moet je dan ook op zoek naar een platform dat je toelaat om tokens aan te kopen met je bankkaart.

Crypto kopen bij de cryptomakelaar

Cryptomakelaars slagen erin de complexiteit van het peer-to-peer platform te bezweren. Ze zorgen ervoor dat je op een gebruiksvriendelijke, intuïtieve manier crypto kunt kopen en verkopen. De moeilijkere communicaties met het netwerk en je tegenpartijen nemen zij voor hun rekening. Twee bekendere makelaars zijn eToro en Robinhood waarbij met name eToro ook in Europa en Nederland flink aan de weg timmert.

eToro Logo

Zoals elke makelaar heeft ook de cryptomakelaar een prijs. Sommigen rekenen (hogere) transactiekosten aan; anderen verdienen aan de informatie die je hen aanreikt, of door de marktprijzen te verhogen. Bovendien kunnen er ook beperkingen verbonden zijn aan hun hulpvaardigheid. Zo is het hier bijvoorbeeld vaak niet mogelijk om je valuta in een eigen, persoonlijke, digitale portefeuille (“wallet”) op te slaan, hetgeen hoe dan ook een verhoogd risico inhoudt.

Indirect investeren

Of je nu via de makelaar gaat of via het uitwisselingsplatform, crypto koersen blijven (momenteel) volatiel en crypto investeringen houden zo een wat groter risico in. Zelf handelen is niet altijd de verstandigste keuze. Geldt dit voor jou, dan zijn er echter ook manieren om indirect digitaal te investeren. We bespreken er 2: het ETF en de bedrijfsinvestering.

Crypto Exchange-Traded Fund (ETF)

Het digitaal ETF is momenteel een uiterst populair beleggingsinstrument. Je investering krijgt hier in 1 moeite toegang tot 100-en verschillende beleggingen. In het jargon dicht men deze fondsen daarom een rijke diversificatie toe: je investering wordt gespreid, net als je succeskansen en het risico dat je loopt. Als er in 1 van de beleggingen iets verkeerd loopt, hoeft dat nog geen ramp te zijn voor je totaalinvestering.

Een nadeel is wel dat er nog niet echt ETF’s bestaan voor de kleinere belegger. Gelet op de huidige, enorme vraag naar deze fondsen op de digitale markt, is het klimaat echter wel gunstig. Het is zeker niet ondenkbaar dat ETF’s op kortere termijn breder toegankelijk worden en misschien wel de weg volgen van de gewone aandelen ETF’s.

Bedrijfsinvestering

Digitaal risico kan ook beperkt worden door te investeren in fysiek tastbare entiteiten, zoals concrete bedrijven die concrete goederen of diensten aanbieden. Wanneer deze bedrijven op hun beurt digitale valuta bezitten, gebruiken of verhandelen; koop je via je aandelen dus ook een stukje toegang tot de markt van het digitaal geld en de blockchain(s) waarin dat geld zich bevindt. Alles wat je dan zelf nodig hebt, is een effectenrekening.

Een bekender voorbeeld van zo’n indirecte investering in crypto is Paypal (PYPL). Het betaalplatform is een van de populairste keuzes voor online handelaars of particulieren die online geld willen overmaken. Bovendien werd er recent geïnvesteerd in een eigen, toegankelijk uitwisselingsplatform voor een slimme selectie van tokens, die je hier kunt verhandelen via je Paypal of Venmo account.

Crypto laten kopen

De crypto markt is nieuw, slechts 10 jaar oud en crypto kopen is nog niet zo ingeburgerd als aandelen of opties. Maar de ontwikkelingen in de markt gaan razendsnel en ook nieuwe bedrijven en initiatieven staan te wachten om in deze markt te duiken. Sinds kort kun je ook beheerd laten beleggen in Crypto, het Nederlandse Yieldt kan je hier ook mee helpen. Maar crypto zou crypto niet zijn als hier ook wel een stevige vergoeding tegenover moet staan, 10% over je winst en ook nog een standaard maandelijkse fee. Maar als jij het niet meer trekt om de hele dag koersen te refreshen, dan is dit misschien best een werkbare optie.

Beheerd beleggen in Crypto bij Yieldt

Geld verdienen met crypto

Wil je geld verdienen met crypto, dan springt 1 bepaald fenomeen onmiddellijk in het oog: de legendarische volatiliteit van digitale valuta. Zij is tegelijk de vloek en de zege van de hedendaagse cryptobelegger. Ze verhoogt enorm het risico én de mogelijke winsten. Als investeerder moet je dus wel een manier zoeken om deze volatiliteit naar je hand te zetten. De waarde van je investering hangt er in grote mate van af. Wat dat betreft, volgt crypto investering eigenlijk de basisregel van alle beleggingen: high-risk, high-reward. De grootte van je succes is evenredig met de grootte van je risico.

De volatiliteit van Bitcoin in 2021

Hieronder zie je de koers van Bitcoin van alleen 2021, waarin we van 15.000 euro tot 50.000 euro stijgen en weer zakken naar 25.000 euro. Op zo’n grafiek ziet dat er nog niet heel spannend uit, maar als jij eind april dacht ‘Ik ga crypto kopen van mijn vakantiegeld’ dan had je ergens in de zomervakantie wel even een gevoel van ‘o o’.

Bitcoin koers in 2021

De belangrijkste stap om met marktvolatiliteit om te gaan, is om ze beter te begrijpen. Wat bepaalt de regelmatige bloedbaden op de digitale geldmarkten? Een eerste vaststelling is dan dat ze weinig verschillen van reguliere koerscrashes en dat ze eveneens sterk bepaald worden door externe factoren. Zo hebben de meest recente dalingen minstens iets te maken met het harde optreden van China ten aanzien van banken die in crypto handelen; en niet minder met de beslissing van het befaamde recordbedrijf Tesla om bitcoin niet langer te aanvaarden als betaalmiddel.

Pump en dump licht op de loer

Bovendien omvat deze daling ook een correctie op de voorafgaande, artificiële waardestijgingen veroorzaakt door de Tesla demarche. Op de beurs heet dat pump and dump. Je koopt eerst massaal aan en creëert zo schaarste en dus prijsstijgingen; waarna je massaal verkoopt aan de opgedreven prijs om overaanbod en dus prijsdalingen te creëren.

Kenmerken van handel in crypto

Digitale valuta ontsnappen met andere woorden niet aan de valkuilen van de beurs. Bovendien hebben ze een aantal intrinsieke kenmerken, die deze effecten nog versterken, zeker op dit moment in hun ontwikkeling. Nemen we bitcoin als voorbeeld en kijken we vooreest naar de aard van het aanbod. Hier valt vooral op dat het aantal tokens relatief beperkt is, en dat er geen centrale autoriteit bestaat om het aanbod te beheersen.

Deze “nadelen” zijn tegelijk de “voordelen” van het product. Daarbij komt nog dat het bitcoin aanbod inelastisch is. Nieuwe coins worden enkel gecreëerd om de zogenaamde “miners” te betalen. Hun wiskundig inzicht maakt het mogelijk om transacties te verifiëren, maar hun verloning neemt af naarmate het aanbod groter wordt. Met elke block verdienen ze minder. Een stijgende vraag geeft miners dus geen incentive om meer of sneller te werken.

Er is nog weinig historie opgebouwd over handel in crypto

Ten tweede is bitcoin uitzonderlijk jong, amper 13 jaar. Terwijl bedrijven die naar de beurs stappen vooruitzichten, inkomsten, bedrijfsplannen of cashflow kunnen voorleggen, kunnen valuta dat niet. Zonder geschiedenis zitten ze in de fase van zogenaamde prijsontdekking of prijsdetectie (“price discovery phase”) — en dat is nu eenmaal de meest volatiele fase in het leven van een activum. Het mag dan ondertussen stilaan aanvaard worden dat bitcoin een waarde heeft, de eindwaarde is nog niet gekend. Tussentijd maakt vooral de technologische kennis bitcoin mogelijk. Er is met andere woorden een technologisch momentum, maar waar dat naartoe leidt, is onzeker.

Desalniettemin blijkt bitcoin tegelijk een van de best presterende activa van het afgelopen decennium. De volatiliteit van crypto schrift dus niet af: de grote koersschommelingen scheppen even grote kansen. Daarom achten de meeste kenners het ook weinig waarschijnlijk dat de schommelingen altijd zo groot zullen blijven. Minstens is het zo dat de grote marktkansen ook almaar meer professionele beleggers aantrekken. De markt glipt zo stilaan uit de handen van kleinere, particuliere kopers en trekt meer richting geldmanagers en bedrijven.

Hoe meer deze instituten de handel in handen nemen, hoe groter de legitimiteit van cryptocurrency’s wordt. De reputatie van risicovolle investering wankelt. De markt stabiliseert. Ook in het verleden werd dit effect al vaker opgemerkt. Op momenten waarop de acceptatie van bitcoin toeneemt — geuit in een toename van bitcoin derivaten en beleggingsproducten — daalt de volatiliteit van de koersen. Hoe hoger de koersen, hoe lager de volatiliteit.

Simpel gezegd lijkt het er dus op dat de markt momenteel volop aan het wennen is aan crypto. Voor de belegger betekent dat op de lange termijn nog even volhouden. Eens bitcoin en de altcoins zich doorontwikkelen en de fase van prijsdetectie overleven, wordt hun koers en jouw belegging stabieler. Op korte termijn blijven risico en succes voorlopig echter wel gelijke tred houden. Om te winnen hebben investeerders vooral technologische knowhow nodig, net als inzicht in relevant crypto nieuws en de impact ervan op de koersen.

Crypto en de belastingdienst

Aan de keerzijde van die medaille staat mogelijk een uitzonderlijk rijke beloning. Voor wie zijn crypto handel juist timet, is nu de tijd van ongeziene winsten. En hou bij die winsten natuurlijk altijd rekening met de belastingdienst, want ondanks dat dit allemaal digitaal gaat, verdien je met crypto kopen echt geld en wil de belastingdienst ook echt graag meegenieten.

Plaats een reactie