Beleggen in aandelen op 3 eenvoudige manieren

Wil je ook gaan starten met het beleggen in aandelen? Hoe zorg jij ervoor dat het geld wat je nu verdient je later kan helpen om dat mooie huis te kopen, eerder met pensioen te gaan, die vakantie te nemen die je altijd al wilde of met rust de financiële toekomst aankunt? Bouw een passief inkomen op door te beleggen in aandelen, wij helpen je op weg.

Geld verdienen met het beleggen in aandelen

De informatie zal waarschijnlijk niet heel veel verschillen van de legio blogs en artikelen die zeker de afgelopen jaren zijn gemaakt. Maar door de Corona tijd is er ook nog nooit zo’n grote aanwas geweest aan nieuwe beleggers, en bijhorende artikelen. We geven je in dit artikel echte praktijk informatie, want de ideeën, concepten en initiatieven die in deze post staan hebben we zelf getest, gebruikt of gebruiken we nog steeds. Dit is informatie voor de beginnende belegger en we gaan ons daarom ook als eerste focussen op het beleggen in aandelen zodat jij, naast herinvesteren, ook een deel van de opbrengsten van je Dropshipping business zelf kunt laten groeien via het beleggen in aandelen.

We geven geen financieel advies maar bieden informatie aan die we zelf online hebben gevonden. Doe dus altijd zelf je research bij meerdere bronnen en start niet met het beleggen in aandelen wanneer je enige twijfel of openstaande vragen hebt. Bel dan eerst eens met je bank of een onafhankelijk adviseur als je wilt starten met het beleggen in aandelen. Beleggen brengt altijd een risico met zich mee en je kunt je inleg, en zelfs meer, kwijtraken.

Wat voor beleggingstermen ga je tegenkomen in dit artikel?

De definities zijn veel uitgebreider en complexer dan we hier nu schetsen, maar voor de beginnende belegger in aandelen is dit voldoende om een beeld te vormen en je op weg te helpen.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een waardepapier, tegenwoordig digitaal, wat een stukje vertegenwoordigd van het bedrijf waarvan je het koopt. Wanneer een bedrijf wil groeien en zelf niet voldoende kapitaal heeft kan deze ervoor kiezen om aandelen uit te gaan geven (stukjes van het eigendom van hun eigen bedrijf). De opbrengsten hiervan kunnen ze steken in groei, innovatie of eventuele overnames. Wanneer jij een aandeel van een bepaald bedrijf hebt en ze zijn succesvol in deze strategie en ze groeien hard, hebben hoge winsten, veel potentieel of zitten in een groeimarkt dan zal de prijs van dat aandeel waarschijnlijk stijgen. Als jij dan dus verkoopt, dan heb je winst en kan het een bron van inkomen zijn.

Koersverloop Tesla 2020-2021
Koersverloop van het aandeel Tesla

Tesla bijvoorbeeld, zie het bovenstaande grafiekje, zit in een groei markt, heeft heel veel potentie en er is een enorme hype rondom het bedrijf. Had jij in juli 2020 gekocht, dan heb je nu een mooie winst wanneer je weer verkoopt. Verkoop je niet, dan heb je geen winst. Komt er straks een concurrent die eenzelfde auto kan maken voor de helft van de prijs, of misschien wel op waterstof, dan zullen aandelen Tesla waarschijnlijk in waarde zakken. Dan betekend verlies, maar je gaat niet met verlies verkopen (toch?) en dus heb je geen extra inkomen.

Wat is een dividend aandeel?

Een dividend aandeel is een gewoon aandeel maar heeft een leuke extra, het bedrijf waarvan jij aandelen hebt kan er voor kiezen om een deel van de winst uit te betalen aan hun aandeelhouders. Heel interessant als je wilt beleggen in aandelen. Dit gaat over het algemeen gewoon in euro’s die ze uitkeren naar je rekening.

Waarom doen ze dat? Ze doen dit als beloning voor het vertrouwen van de aandeelhouders of om te voorkomen dat aandeelhouders hun aandelen snel verkopen na de aankoop (wat de koers negatief kan beïnvloeden). De hoogste dividend uitkeringen zijn meestal van wat meer traditionele bedrijven waarbij de koers niet zo heen en weer stuitert als bij bijvoorbeeld een Tesla of Gamestop, dus de keuze voor dividend aandelen betekent vaak ook wel een stabieler koersverloop – en minder potentie op hele grote winsten op korte termijn.

Op welke manieren kun je beleggen in aandelen?

We focussen ons nu even op het beleggen in aandelen en dan ook op de drie meest voorkomende manieren:

Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen kan heel simpel zijn, je hebt je research gedaan, je denkt dat we over een jaar allemaal weer met een cruise schip de zee op gaan dus je koopt wat aandelen van Norwegian Cruise Line voor 25 euro. Een jaar later zijn we allemaal ingeënt, wil iedereen weer op pad en gaat het weer supergoed met dit bedrijf. De omzet stijgt, de onzekerheid dat ze er mee moeten stoppen is weg en de aandelen stijgen naar 50 euro. Kassa, jij verkoopt ze weer en je hebt een mooie extra inkomsten stroom.

Hetzelfde kan je bijvoorbeeld doen met ING aandelen, banken (zoals ING of ABN AMRO) zijn ook stevig geraakt door de Corona crisis. Het aandeel ING is in een jaar tijd van 4,58 euro naar 11,06 gestegen, een verdubbeling (maar daarvoor is het natuurlijk enorm gezakt). Zulke enorme swings zullen we niet zo snel mee maken omdat de hele beurs in elkaar zakte tijdens deze pandemie, maar dit soort eenvoudige transacties kunnen je een leuk zakcentje opleveren. De juiste timing is natuurlijk wel enorm lastig.

Maar dit is simpel handelen in aandelen, 1 aandeel; kopen en verkopen, vraag en aanbod en op basis van research bepalen of je verwacht dat een aandeel stijgt of zakt. Je kunt dit doen op de lange termijn maar ook meerdere keren per maand of zelfs per dag, en wanneer jij de tijd en de interesse ervoor hebt.

Beleggen in een ETF

Een ETF is een fonds, een verzameling, van meerdere (soms wel honderden) aandelen die je in 1x koopt door 1 ETF positie te kopen. Je hebt ETF’s voor bijvoorbeeld alle aandelen van de S&P 500, koop je een positie in zo’n ETF dan koop je eigenlijk een klein stukje van alle aandelen die in de S&P 500 staan (de S&P 500 zijn de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS). Dit kan op basis van een beurs of index, maar ook op basis van een markt, of werelddeel.

Je hebt ETF’s die zijn samengesteld met alleen maar aandelen van bedrijven in de techniek sector, of die van IT security of grondstoffen. Op die manier kun je wel, op basis van je eigen research, kiezen voor een markt om te beleggen in aandelen maar niet voor specifiek 1 bedrijf. Gaat 1 bedrijf in zo’n ETF opeens enorm slecht dan is het risico dat jouw ETF veel minder waard wordt heel klein, een lager risico. Je hoeft hier ook zelf vrij weinig aan te doen, de ETF beheerder koopt alles voor je en jij kunt rustig de hele dag de koers refreshen.

Beleggen in aandelen met dividend

Beleggen in aandelen met een dividend bonus klinkt natuurlijk heel interessant en is eigenlijk ook niet meer dan een gewoon aandeel kopen. Je moet alleen uitvogelen welk aandeel welk dividend uitkeert, wanneer en hoeveel. Shell is altijd een mooi voorbeeld die leuk wat dividend uitkeren, maar ook dit is variabel en gebaseerd op hoe goed het bedrijf het doet en of ze het kunnen, en willen, betalen. Als voorbeeld: Shell gaf in Q1 van 2019 nog 47 cent dividend per Shell aandeel en in Q1 van dit jaar nog maar 17 cent – we weten natuurlijk waarom. Maar over het algemeen zijn aandelen van Shell dus prima dividend aandelen.

Shell Dividend aandelen

Dividend kan over het algemeen op twee manieren worden uitgekeerd. Je kunt cash dividend ontvangen, heel simpel gewoon euro’s gestort op je rekening bij je broker, of je kunt je dividend in de vorm van extra aandelen ontvangen. Welke aandelen het meeste dividend geven, wanneer en welk type kan per jaar of uitkeringsperiode variëren. Op Dividendinfo.nl vind je een mooi overzicht van de dividend uitkerende bedrijven en de bijhorende data en bedragen.

Voor je laten beleggen via beheerd beleggen of vermogensbeheer

Heb je geen zin om zelf te beleggen, heb je er geen tijd voor of ben je te nerveus om uberhaupt een trade langer dan een dag vast te houden? Dan kun je ook voor je laten beleggen. Een bank of beleggingsinstelling gaat met jouw pot geld aan de slag om hier een mooi rendement op te halen. Bij een kleinere inleg gebeurd dit vaak alsnog in ETF’s of beleggingsfondsen waarbij er een mix van aandelen, opties en andere beleggingsproducten wordt gemaakt om de risico’s te dekken en een zo hoog mogelijk rendement te halen.

Voordat je met zo’n club aan de haal gaat is het goed om van te voren alvast na te denken over een aantal zaken:

  • Hoeveel geld wil ik gaan beleggen? Is dat per maand, of eenmalig of stort ik elke keer mijn vakantie geld bij?
  • Wat is mijn doel met beleggen? Wil ik over 30 jaar er lekker bij zitten of wil ik er straks ook deels van gaan leven, of kijk ik niet verder dan die wereldreis die ik over 8 jaar wil maken?
  • Hoeveel stress kan ik aan? Wat nou als de markt opeens 20% zakt, of misschien wel 50% vanwege een pandemie? Ga ik dan helemaal kapot of wacht ik rustig tot alles weer gecorrigeerd is?

Dit zijn slechts drie simpele vragen die de bank of de beleggingsinstelling jou straks ook gaan vragen, en daar nog een veelvoud van. Op die manier bepalen ze jouw profiel, wil je offensief beleggen (alleen maar in aandelen, en dan ook niet in de grote namen), wil je neutraal beleggen (een mix van aandelen en obligaties) of wil je defensief beleggen (als het geld maar niet minder waard wordt dus wat obligaties zijn voldoende). Op basis van jouw profiel, je doelstelling en je tijdslijn wordt er dus gekozen wat het beste bij jou past.

Er zijn hier ook een berg aanbieders voor:

  • Binck met hun Binck Forward, vanaf 1500 euro inleg en 0.8% kosten per jaar.
  • Evi van Lanschot, waar nu ook het vroegere Hof Hoorneman onder valt.
  • De ABN Amro natuurlijk, hoewel de instap daar wel heel hoog is voor beheerd beleggen.

En er zijn er nog veel meer, alle banken in Nederland bieden wel zo’n dienst aan. Vergelijk even goed de kosten die ze vragen, of hun tooling past bij wat jij nodig hebt en of er b.v. boetes zijn als je toch wilt stoppen. Finner.nl heeft ook weer een enorme database aan vermogensbeheerders die je eenvoudig via hun site kunt vergelijken.

Waar kun je beleggen in aandelen?

Of je nu losse aandelen of ETF’s wilt gaan kopen, je kunt tegenwoordig overal je lol wel op. Er zijn zoveel verschillende websites, apps of bedrijven die hierbij assisteren dat je door de bomen het bos misschien niet meer ziet. Er zit ook nog verschil in of je zelf volledig in control wilt zijn, je eigen research gaat doen en heel actief gaat traden of dat je gewoon elke maand een bedrag weg wilt zetten en wat lekker groeit de komende jaren.

Bepaal eerst maar eens welke strategie je wilt gaan volgen. Ga je voor losse aandelen, ETF’s of ga je toch voor wat meer traditionelere dividend aandelen? De onderstaande aanbieders kunnen je hier allemaal mee helpen.


Aandelen kopen bij De Giro
Beleggen bij de grootste online belegger van Nederland!

De Giro – Op dit moment is De Giro het bekendste en grootste platform in Nederland waar je zelf eenvoudig en snel aandelen, maar ook opties, futures, ETF’s, kunt kopen en verkopen. Of je nu start met beleggen in aandelen of al een professional bent, De Giro kan dit allemaal. De site is verder snel, ze hebben een prima app en de kosten van De Giro zijn zeer concurrerend.


eToro Logo
Aandelen kopen bij eToro, het social media beleggings platform.

eToro.com – Net als De Giro is eToro een online handelsplatform, je kunt hier naast aandelen ook aan de slag met ETF’s of CFD’s maar de onderscheidende factor is het sociale deel wat bij eToro in de picture staat. Andere traders kunnen eenvoudig hun visie delen, en je kunt bijvoorbeeld een trader gaan ‘volgen’ en zijn trades overnemen – van amateurs tot echte trading professionals. Bepaalde ETF’s kun je niet bij De Giro kopen maar wel bij eToro.


Peaks – Peaks, mede mogelijk gemaakt door de Rabobank, is een app die automatisch voor je kan beleggen op basis van een eigen gekozen risico profiel. Een leuke gimmick is dat Peaks ook je wisselgeld automatisch kan beleggen voor je. Peaks belegt niet in specifieke aandelen voor je maar in groepen van aandelen. De kosten van Peaks.nl zijn te overzien, maar wel variabel – dus let daar even goed op. Peaks belegt dus in hun basis alleen maar in ETF’s.


Semmie – Net als Peaks kan Semmie voor je beleggen, ze doen dit op basis van drie verschillende risicoprofielen (hoe onrustig wordt je wanneer je een bepaald bedrag in de min staat) en de focus zit hier op duurzaamheid. Semmie heeft ook een eigen kostenstructuur maar een goede start voor je beleggingsavontuur zonder hoge drempels. Ook Semmie belegt in ETF’s.


Natuurlijk zijn er nog een legio aan aanbieders, Finner.nl heeft een mooi en actueel overzicht.

Vaak gestelde vragen over beleggen in aandelen

Wat is Cash Dividend?

Cash dividend is de meest voorkomende vorm van dividend, dat betekent simpelweg dat je een bedrag krijgt uitgekeerd van het bedrijf waar je de dividend aandelen van hebt. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel aandelen je hebt, hoe lang je de aandelen hebt en hoeveel dividend het bedrijf op dat moment wil uitkeren. Dat laatste is natuurlijk variabel. Over Cash dividend mag je ook gewoon dividend belasting betalen.

Wat is Stock Dividend?

Wanneer een onderneming besluit om dividend uit te keren kan deze ervoor kiezen om dit te doen in aandelen, stocks. Dit is mogelijk wanneer de onderneming nog aandelen in reserve heeft, het voordeel voor bedrijven is dat ze geen euro’s hoeven uit te keren. Het voordeel voor jou als aandelen eigenaar is dat je je positie vergroot, maar wat je vaak ziet is dat Cash Dividend ook direct wordt gebruikt om aandelen te kopen. Belastingtechnisch ziet de belasting het beide, cash en stock, als dividend en mag je er belasting over betalen.

Wat is een Aandelenindex?

AEX index

Een aandelenindex, of vaak gewoon index of beursindex genoemd, is het gewogen gemiddelde van alle aandelen op die specifieke beurs. Dat gemiddelde kan nog worden berekend op basis van de prijs van het aandeel, exact gelijk (25 bedrijven is 4% per bedrijf) of op basis van de totale waarde van de daadwerkelijk verhandelbare aandelen.

Wat is de AEX?

De AEX, ook wel Amsterdam Exchange Index) is de belangrijkste aandelenindex van Nederland. De aandelen van de 25 bedrijven met de grootste beurswaarde, aantal aandelen vermenigvuldig met de koers, zijn hier verhandelbaar. Er staat op Wikipedia een mooi stuk hoe dat getal, de koers van de index, wordt berekend. In dit geval is het simpel, hoe groter de beurswaarde van het bedrijf hoe meer koerswijzigingen in dat aandeel impact hebben op de koers van de AEX. Hier zit wel een limiet op van 15%, dus ook als is de beurswaarde 50% van de gehele beurswaarde van alle bedrijven op de AEX dan tellen de wijzigingen in de koers van dat aandeel maar voor 15% mee.

Wat is een Broker?

Een broker, of aandelen broker, is een tussenpersoon die tussen de belegger en de beurs zit. Jij kunt via je broker handelen in financiële producten zoals aandelen, maar ook opties, futures of CFD’s. Een broker kan voor je faciliteren op verschillende beurzen. Voorheen had de bank vaak deze rol, maar tegenwoordig is er online een mooi palet aan verschillende aanbieders. Het verschil zit hem vaak in de kosten die ze rekenen per transactie, want zo verdient een broker zijn geld, en de producten die ze aanbieden.

Wat is het spreiden van je beleggingen?

Beleggen neemt risico’s met zich mee, heel simpel. Er zijn heel veel factoren die invloed kunnen hebben op de waarde van je beleggingen. Het ene beleggingsproduct is meer onderhevig aan volatiliteit, het snel kunnen stijgen en zakken, en een ander product heeft daar veel minder last van. De ‘stabiele’ producten leveren vaak weer minder rendement op, zoals obligaties of bedrijfsvastgoed. Om te voorkomen dat je portefeuille door een economische crisis, een pandemie of een plotselinge uitvinding van rijden op gras blijvend in elkaar stort kun je je beleggingen spreiden en niet alleen maar in ‘aandelen gaan zitten’, want daar is het risico groot. Naast aandelen heb je obligaties, vastgoed, goud, olie, ETF’s, Crypto, whiskey, kunst of P2P leenplatformen waar je je zuurverdiende euro’s in kunt steken. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus denk goed na over de mix die voor jou, op dit moment, het prettigste voelt.

Plaats een reactie